Автор
Евелин Попадийна

Там не стъпва нито една жена: 5 забранени места по света

Ако сте жена, която обожава да пътува, то ще е добре да знаете кои места в света са строго забранени за жените. Те са известни с впечатляващи пейзажи и историята си, но могат да бъдат посетени само от мъже.

Планината Атон, Гърция
Вече повече от 1000 години православни християнски поклонници и монаси се стичат в манастирите на и около планината Атон, разположена на полуостров в Северна Гърция. От 1046 г. насам на полуостров Атон е забранен достъпът както на жени, така и на животни от женски пол, с изключение са само котките. Присъствието на жени е забранено с мотива, че ако има жени монасите биха били затруднени да спазват обетите си за безбрачие, но и защото според православната традиция Атон принадлежи на Дева Мария и никоя друга жена не може да посещава свещената му земя.

Атон
Атон

Планината Омине, Япония
Японската планина се намира на остров Хоншу и е известна със свещеното си значение и културно наследство. На жените им е забранено да посещават връх Омине в продължение на 1000 години, отново за да не разсейват мъжете поклонници, а и заради забраните за присъствие на жени в менструация по време на ритуали.

Остров Окиношима, Япония
Остров Окиношима е малък остров край Фукуока. Традиционният му произход е съсредоточен около три морски богини, увековечени в три светилища на Окиношима. В продължение на повече от 1000 години поклонниците носят жертви, огледала, монети и златни пръстени. Днес той е забранен и за двата пола, но всяка година стотици мъже посещават острова за фестивал. Като дори и тогава им е позволено да стъпват на бреговете му само след като се изкъпят в морската вода. Защо жените не могат да се присъединят? През 2017 г. служител обяснява, че пътуването до острова се смята за твърде опасно за жени и че им е забранено заради собствената им безопасност.

Хербертщрасе, Хамбург, Германия
Тази улица е забранена за жени, освен ако не са секс работнички. Улицата се намира в близост до Репербан – район в града, който се смята за един от най-известните квартали с червени фенери в света. Хербертщрасе е малка странична уличка, известна с неоновите светлини и витрини със стотици оскъдно облечени секс работнички, поясняваме, че в Германия това е законно. Въпреки че е обществена улица, посетителите трябва да преминат през големи метални бариери с табели, които изрично забраняват влизането на жени туристи и мъже под 18 години.

Хербертщрасе, Хамбург, Германия
Хербертщрасе, Хамбург, Германия

Национален парк Банд-е-Амир, Афданистан
Известен като афганистанската версия на Гранд каньон, Банд-е-Амир е първият по рода си парк в Афганистан, известен с впечатляващи езера, скали и естествени язовири. Някога е бил възхваляван като символ на следвоенния напредък на Афганистан и в него са работили първите жени-паркови рейнджъри в страната. През 2023 г. обаче ръководеното от талибаните афганистанско правителство обявява, че националният парк е забранен за жени, уж поради нарушаване на „скромността“. Това е един от многото ходове, целящи са не допускат жените в обществения живот на страната.

Как да разберете, че хотелската стая не е почистена добре…
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Как да разберете, че хотелската стая не е почистена добре…

Автор Евелин Попадийна