Автор
Елена Ангелова

Как мама да намира време за всичко: 6 съвета, които работят

„Нямам време за нищо! Не, не, имам дете (деца), нямам време за нищо “, е най-честата фраза, която може да се чуе от майките. Наистина ли е така? Подсказваме ви как да постигнете положителни промени и да се „сприятелите“ с времето!

Не мислите ли, че е просто чудо, че човечеството по принцип е оцеляло? В крайна сметка, ако слушате хората, които са станали родители, тогава повечето от тях с тежка въздишка ще говорят за изключително тъжната си съдба: за вечната липса на сън, за липсата на време за себе си, за невъзможността да направят поне някои (не точно любими) неща, а когато децата пораснат - започват оплаквания за неблагодарността на потомството и тяхната неконтролируемост.

Ето нашият съвет как да се справите с липсата на време:

1: Оценявайте това, което правите.
Забелязали ли сте, че когато говорим за преживявания или чувства, малко прекаляваме с описанията? Не пестим цветовете, за да усети слушателят това, което сме почувствали ние, не пестим хиперболите, а понякога и преувеличаваме – за по-голяма пълнота. Това не е самозаблуда и не е желание да впечатлите. Това е нормално свойство на човешката психология. Както и липсата на време. Често започваме да говорим колко е трудно с дете, само за да накараме другите да ни оценят повече. Не си струва. Оценявайте това, което правите, без да се обръщате назад към мненията на другите.

2: Позволете си да се уморявате.
Да, да, просто се уморете. Ако се преструвате, че сте всемогъщи и не се нуждаете от почивка, тогава много скоро ще се изтощите толкова много, че дори за най-обикновените неща ще отделяте три пъти повече време.

Снимка: Freepik
Снимка: Freepik

3: Няма нужда от съвършенство.
Всяка млада майка с нетърпение пробва образа на „Дамата Съвършенство“. Идеална домакиня? Идеална майка? Идеална съпруга? И още някоя бизнес дама? „Лесно!“, Мислят си младите майки и все пак след доста кратък период от време попадат във водовъртежа на вечната липса на време. Защото съвършенство няма. И не се опитвайте да докажете обратното. Решението е просто: или намалете броя на поетите отговорности, или понижете летвата за тяхното изпълнение.

4: Преоценка на ценностите.
Свикнали ли сте с факта, че мръсните съдове никога не се натрупват в мивката и се гордеете с изгладеното до съвършенство (и ето това съвършенство!) спално бельо? Похвално! Но помислете колко време отнемат тези дейности. Сигурни ли сте, че сега е толкова важно, колкото беше? Може би трябва да направите избор в полза на друго - разходете се, отидете на кино без деца, прочетете книга. Всъщност в къща, където има дете / деца, идеалният ред не трае повече от 5 минути. Така че струва ли си да се борите за него с всички сили?

5: Спрете да се оплаквате.
Знаете ли кой наистина обича да се оплаква от тежкия си живот? Класическите баби от входа! Винаги ли сте се отнасяли към такива герои с лека усмивка? Тогава не бъдете като тях и спрете да се оплаквате от родителство. Така освобождавате време и енергия, за да сте в крак с всичко.

Какво прави родителите наистина велики?
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Какво прави родителите наистина велики?

Автор Елена Ангелова

6: Не издигайте ролята си в култ!
Децата, както и възрастните, са несъвършени същества. Не се случва детето никога да не боледува, винаги да се подчинява, да не се шегува. Нормалното бебе и плаче, и е непослушно, и се кара на родителите си. Бяхте ли предупредени за това? Е, вие вече сте се убедили в това сами, със собствения си пример.

Повярвайте, децата на вашия приятел, които изглеждат толкова спокойни в сравнение с вашите, също правят сцени и понякога е невъзможно да се преговаря с тях. Оттук и заключението, че „да работиш като майка“ винаги е трудно, но и съвсем естествено.

Оценявайте това, което правите, но не изграждайте култ към ролята си на майка. Все пак децата са прекрасни.

Автор: Наталия Волкова