Автор
Елена Ангелова

Обикнете себе си, ако искате да сте здрави и щастливи: 9 вдъхновяващи съвета от Луиз Хей

Трудностите възникват, когато се смятаме за лоши. Всички се променяме. Всеки ден е нов и ние го изживяваме различно от вчера...

Най-важният ключ към постигането на любов към себе си е да спрете да се критикувате, категорична е Луиз Хей. Трудностите възникват, когато се смятаме за лоши. Нашата сила е в способността ни да се адаптираме към потока на живота. Всички сме хора и това ни прави уязвими. Трябва да се научим да не се правим на перфектни. Стремежът към съвършенство оказва непоносим натиск върху човека и не му позволява да се съсредоточи върху това, което е благоприятно в живота му.

Следващото нещо, което трябва да направим, е да спрем да тормозим себе си

Мнозина просто се тероризират с мрачни мисли, правейки всяка ситуация много по-лоша, отколкото е в действителност. Такива хора раздуват дребните проблеми до прекомерни размери. А колко ужасно е да живееш винаги в очакване на най-лошото.

View post on Instagram
 

Друг начин е да бъдете мили, нежни и търпеливи със себе си

Повечето хора страдат от очакването на незабавни резултати. Нуждаем се от всичко веднага, не можем да чакаме за нищо. Дразним се, когато стоим на опашки или засядаме в задръствания. Искаме да имаме всички предимства и да знаем всички отговори точно сега. И често съсипваме живота на другите заради нашето нетърпение. Нетърпението е нежелание за учене.

Длъжни сме да се научим да бъдем добри към нашето съзнание

Нека не се самонаказваме за негативните си мисли. Можете да мислите за своите мисли като за градивни, а не като разрушителни. Не трябва да се обвиняваме за лошите неща, които са се случили в живота ни. Можем да се поучим от тях. Да бъдеш добър към себе си означава да се освободиш от обвиненията, вината, наказанието и болката.

Следващата стъпка по пътя към любовта към себе си е да се научите да хвалите себе си

Критиката изгаря душата, похвалата я съживява от пепелта. Разпознайте своята Сила, своята божествена същност. Ние всички сме създания на Безкрайния разум. Критикувайки се, вие унижавате Силата, която ви е създала. Започнете с малко. Кажете си, че сте прекрасни. Но веднъж не е достатъчно, похвалата няма да сработи. Повтаряйте го поне от време на време. Повярвайте ми, всеки път ще става по-лесно. Следващият път, когато трябва да направите нещо ново, непознато или все още неусвоено в учебния процес, подкрепете се с похвала.

Да обичаш себе си означава да се подкрепяш

Помолете приятелите си за помощ, позволете им да ви помогнат. Молбата за помощ е признак на сила, а не на слабост. Много от нас са свикнали да разчитат само на себе си и никога няма да поискат помощ: индивидуализмът ни няма да го позволи. Все пак пробвайте да го направите, вместо да се опитвате да се справяте сами с всички проблеми и да се ядосвате на себе си, че не успявате.

Обичайте и отрицателните си черти. Те са ваши творения, както всички ние сме Божии творения

Всички сме правили грешни избори в живота си. Ако упорито се наказваме за това, ще си изградим стереотип. Мощен инструмент за справяне е хуморът. Помага да се отпуснете и да почувствате облекчение в стресова ситуация. Гледайте комедийни филми. Ако човек може да гледа на живота си като на пиеса с елементи на сапунена опера, драма и комедия, тогава той не е безнадежден и всичко ще бъде наред с него.

Грижете се за тялото си

Мислете за тялото си като за прекрасен временен дом за вас. Вие се грижите за дома си, нали? Внимавайте с какво храните тялото си. Преяждането е един от начините да скриете любовта си. Не можем без храна - тя ни дава енергия и помага за създаването на нови клетки в тялото. И въпреки че често познаваме основите на науката за правилното хранене, ние продължаваме прекомерно да консумираме храна и да правим диети, за да се наказваме и да ставаме дебели.

Работа с огледалото


Важно е да се погледнем в огледалото, за да идентифицираме какво ни пречи да обичаме себе си. Можете да работите с огледалото по различни начини. Например, аз обичам да отида до огледалото сутрин, щом се събудя, и да кажа: „Обичам те. Какво мога да направя за теб днес, за да те направя щастлива?“

След тези думи се вслушайте във вътрешния си глас и следвайте това, което чувате. Започвайки да работите с огледало, може да не чуете нищо в отговор: в края на краищата сте свикнали да се хокате и критикувате и вътрешният глас не може да ви отговори с мисъл, пълна с любов.

Обичайте себе си точно сега, не чакайте да го направите, когато станете перфектни. Недоволството от себе си е просто навик. Ако можете да бъдете доволни от себе си сега, без забавяне, ако можете да обичате себе си и да се одобрявате, тогава можете да се наслаждавате на доброто, когато дойде в живота ви. Като се научите да обичате себе си, ще можете да обичате и приемате другите хора.

Бел. ред.: И на български език има преведени книги на Луиз Хей. Но първата, излязла у нас - „Излекувай живота си“, е истинско откровение. Наистина издига живота на друго, по-красиво и достойно ниво. Дори само докато човек я чете. А упражненията ѝ са лесни, само мисловни. Граничат с молитва.