Автор
Антония Михайлова

Менструацията - клеймото, което превърна индийките в затворници на традициите и предразсъдъците

В Индия дълго време менструацията се е възприемала като тема табу, а жените през този период били обявявани за „нечисти“ и принуждавани да живеят в мизерни и опасни условия извън дома си.

В миналото много общества са спазвали традиции и практики, основаващи се на предразсъдъци и суеверия. Една от тези традиции е прогонването на момичетата и жените по време на менструация, която все още съществува в някои региони на Индия. Тази практика не само нарушава правата на жените, но и оставя сериозни негативни последствия върху тяхното физическо и психическо здраве. В настоящата статия ще разгледаме тази жестока традиция, нейните корени и усилията за нейното преодоляване.

Исторически контекст

Прогонването на жени по време на менструация има дълбоки корени в индийската култура и религия. Тази практика се основава на вярването, че жените са "нечисти" по време на менструацията и трябва да бъдат изолирани от обществото.

Първата поява на менструация при дъщерята в семейството се празнува като празник. Тя е знак за началото на пубертета на момичето. След това обаче девойката бива пращана всеки път в изолация като изгнаник, далеч от очите на семейството си. Най-ревностните последователи на древните традиции дори се страхуват от докосванията и погледите на жена по време на нейните "нечисти" дни.



Ето някои от примерите на изолация и ограничения, които жените и момичетата може да изпитват по време на менструацията си:

Менструални къщи (Чаупади, Голу, Гуфа и други): В някои региони на Индия продължава да се практикува изолирането на жени и момичета в специални къщи или колибки, известни като "чауапди", "голу" или "гуфа". Те се различават по име и форма в зависимост от региона. Продължителността на тази изолация може да варира от няколко дни до целия период на менструацията. По време на престоя си в тях жените са изолирани от останалите членове на семейството и са лишени от нормалния си начин на живот.

Ограничения в дома: В други случаи, вместо да бъдат изолирани в специални къщи, жените могат да бъдат ограничавани в рамките на своя дом. На тях не се позволява да се допират до храна, до кухненски уреди, да предмети, както и да докосват други членове на семейството или хора извън него.

Ограничения в училище и обществени места: В някои случаи на момичетата през този период се забранява да посещават училище, а на жените - работното място или други обществени дейности. А това със сигурност дава отражение върху техния образователен и социален напредък.

Физически ограничения: На жените, по време на менструационния им цикъл, се забранява посещението на храмове и религиозни светилища. Молят се и спят в изолирани помещения в рамките на дома и се въздържат от участие в различни религиозни и обществени практики.

Последиците за жените

Изолацията на жените по време на менструация оставя дълбоки и незаличими следи върху тяхното физическо и емоционално състояние. Трябва да се знае, че те биват излагани на екстремни условия, изолирани от семействата си, които западният човек трудно би възприел. Само си представете, веднага щом прокървави, жената бива прогонвана в гората, в специално предназначена за случая колибка, направена от глина и бамбук със сламен покрив. Колибката е лишена от най-елементарни човешки условия за живот и хигиенни предпоставки, а жената е изложена на сериозни опасности за здравето и живота си. Оставена веднъж там, тя често става жертва на болести или нападение от змии и диви животни.

Усилия за преодоляване

Заради опасностите и унижението, на които бива подлагана жената ежемесечно в продължение на дълги и тежки дни, днес се провеждат все повече усилия за изкореняването на тази жестока традиция в страната. Неправителствени организации, активисти и групи за защита на правата на жените работят усилено, за да осъществят промени в съзнанието и унизителните традиции в обществото спрямо жените. С цел информиране на хората за фактите и последиците от тази жестока практика се провеждат и специални образователни програми.

Така, например, установена в Мумбай благотворителна организация неотдавна реши да замени порутените колиби за менструация с модерни ваканционни къщи, оборудвани с легла, тоалетни, течаща вода и електричество. Представители на сдружението заявиха, че имат за цел да се борят със стигмата върху жените, заклеймяваща естествената функция на тялото им. Те подчертаха, че най-доброто решение би било пълното унищожаване на колибите и изкореняването на практиката на изгнанието.

Традицията да се прогонват жените по време на менструация съществува и в други страни, но и те активно се борят с нея. В Непал, например, през 2017 г. бе приет закон , който категорично забранява изпращането на жени в колиби за менструация. Нарушаването на закона се наказва със затвор или сурова глоба.

Прогонването на жени по време на менструация е жестока традиция, която продължава да засяга животите на много жени в Индия. Основана на предубеждения, предавани от поколение на поколение, те не само нарушават правата на жените, но и излагат живота им на риск. Усилията за преодоляване на тази практика са важни за създаването на по-равнопоставено и устойчиво общество, където жените трябва да бъдат уважавани и подкрепяни във всичките етапи на техния живот.