Автор
Теодор Муховски

19 цветя и зеленчуци, които лесно се отглеждат в чаша вода у дома

Стайните растения разкрасяват дома ни. Не всички обаче обичат да се заравят в земята и за тях природата е създала цветя и зеленчуци, които растат добре дори без почва. 

Например нашите майки най-често са отглеждали зелен лук на перваза на прозореца, като просто са поставяли луковицата във вода. Но той не е единственият, който може да ни зарадва с вкусни издънки! Събрали сме цяла колекция от растения, които се чувстват чудесно в домашни условия.

Зеленчуци и билки

Чесън 

Чесън
Чесън

Ще ви е необходим плитък съд: налейте малко вода в него, поставете скилидки чесън. Много скоро ще се появят ядливи зелени кълнове, които можете да добавите към салатата. 

Китайско зеле

Китайско зеле
Китайско зеле

Или, както го наричат още, пекинско зеле. Можете да отгледате нови листа от китайско зеле, дори ако ви е останала само долната част на зелето. Поставете края на корена в плитък съд с вода и наблюдавайте как от центъра му се появява нова вилица. 

Моркови 

Моркови
Моркови

От върховете на морковите бързо израстват нови листа, подобни на зеле, ако ги поставите в съд с вода. Този тип „зелки“ са ядливи и много полезни: могат да се добавят към салати или да се ядат смесени с мед. 

Праз

За да отгледате праз у дома, уверете се, че долната част на стъблата е дълга поне 5 см и ги поставете във вода. Така няма да има нужда да ходите до магазина и да си го купувате. 

Мента 

Мента
Мента

Ментата е чудесен аромат за чай, сладкиши и сосове, а отглеждането ѝ е доста лесно. Просто трябва да поставите корените ѝ във вода и това е всичко. Между другото, има и други лечебни билки, които са лесни за отглеждане у дома. Но за тях само водата вече няма да е достатъчна. 

Босилек

Босилек
Босилек

За да имате полезен ароматен босилек винаги на една ръка разстояние, не е необходимо постоянно да ходите до магазина. Достатъчно е да си купите храст от тази билка, да отрежете стъблата и да сложите корените във чаша с вода. 

Розмарин 

Розмарин
Розмарин

Ако искате в кухнята ви да расте розмарин, поставете няколко стръка от тази ароматна билка във вода и скоро ще пуснат корени. След като те станат достатъчно дълги обаче, ще трябва да пресадите растението в добре дренирана почва. 

Целина 

Целина
Целина

Не чупете стъблата, а ги отрежете, като оставите бучка с височина около 4-5 см. Поставете буцата в плитка купа с вода. След 3 - 4 дни от центъра ѝ ще започнат да израстват нови стъбла. След това буцата може да се пресади в саксия с почва, но може да я оставите и така - високи стъбла няма да израснат, но ще са достатъчни за една хубава салата. 

Цветя

Лалета

Лалета
Лалета

Много хора смятат, че лалетата могат да се отглеждат само в градината, но това не е съвсем вярно. Това красиво цвете може да расте и в дома ви. Просто поставете луковиците на лалето във ваза с малко вода. Скоро листата им ще поникнат. 

Eichhornia (воден зюмбюл)

Воден зюмбюл
Воден зюмбюл

Това деликатно растение може лесно да расте без почва и да се наслаждавате на невероятните му цветове. Такъв тип зюмбюли обикновено се отглеждат в аквариум. 

Зюмбюл

Зюмбюл
Зюмбюл

Тези красиви цветя, както и техните водни роднини, растат прекрасно у дома. Поставете луковиците на зюмбюла във ваза, пълна с декоративни камъни и малко вода. Имайте предвид: зюмбюлите обичат светлината, затова се постарайте да им осигурите добро ниво на осветеност. 

Амарилис 

Амарилис
Амарилис

Друго декоративно луковично растение, което не изисква почва. Всичко, от което се нуждаете, е ваза, камъчета, които да държат луковицата стабилно, и вода. 

Циперус

Циперус
Циперус

Циперусът наподобява крехка стройна палма и не изисква почва, за да расте. Нуждае се само от вода. Най-добрият съд за отглеждане на това екзотично растение е ваза с постоянно ниво на водата. 

Влакнеста трева (стайна тръстика)

Това растение получава прекрасното си име от тревистите си листа, които приличат на оптична жица. То расте добре във вода и изглежда най-добре във високи вази. Можете да създадете ефект на мини палма, като увиете пластмасова тръба около основата. 

Бамбук

Бамбук
Бамбук

Бамбукът расте доста бързо в обикновена ваза, ако има достатъчно вода за пълноценно развитие. Има различни видове бамбук, които могат да се отглеждат у дома и да се използват за декорация на помещения. 

Епипремум златен

Обикновено това стайно растение се отглежда в саксия, но то се вкоренява и във вода. Популярно е като дяволския бръшлян, защото е почти невъзможно да се убие и остава зелено дори на тъмно. Епипремнумът е особено подходящ за декорация на стени. 

Aglaonema

Aglaonema, наричана още китайско вечнозелено растение, обикновено се отглежда в саксия с почва, но може да се отглежда необичайно лесно и във вода, макар че това ще отнеме повече време. 

Сукуленти, включително кактуси

Кактус
Кактус

Тези стайни растения са много популярни, тъй като не изискват често поливане или големи саксии. Популярен начин за отглеждане на сукуленти е хидропониката. Поставете кактус в саксия, пълна с камъчета, и поставете тази саксия в друга, пълна с вода. 

Тиландсия

И това екзотично декоративно растение не само расте без почва, но може да оцелее и без вода. Влажният въздух е достатъчен за добър растеж, но е препоръчително веднъж седмично да разхлаждате листата и корените му с водни бани.