Автор
Теодор Муховски

Правим го всеки ден: 10 неща в кухнята, които използваме неправилно

Те присъстват във всеки дом. И все още носят много тайни. Дали знаете за тези трикове? Ако не, сега е време да научите за тях.

Преса за чесън

Най-неприятното нещо при чесъна е процесът на почистването му от люспата. Тя полепва по скилидките, не иска да се отлепи и това е доста изнервящо. Има изход - изобщо не обелвайте чесъна. Трябва само да отрежете твърдия връх. След това поставете скилидката в преса за чесън и тя ще направи всичко вместо вас.

Ниша под фурната

Там държим тигани, резервни тави за печене и Бог знае какво още. И най-често това пространство е празно. Това е разхищение. Производителите са проектирали тази ниша, за да съхранява прясно приготвена храна - по време на готвене там се натрупва топлина и храната се охлажда по-бавно.

Блендер

Как приготвяте смутитата? Обикновено хвърляме всичко в купата на блендера, затваряме капака и натискаме бутона. Но е редно да поставяме съставките в определен ред: първо мека или дори течна смес, след това семена, после билки, плодове, зеленчуци, лед или други твърди частици. Ако долният слой е от твърди съставки, на ножовете ще им бъде по-трудно да се справят със смилането на храната в единна маса.

Лъжица за спагети

Дупката в средата на лъжицата е проектирана така, че да ви позволи да измерите идеалното количество паста. Разбира се, при фузили или фарфале този трик няма да проработи, но всяка друга дълга паста - спагети, капелини, букатини - се измерва по-добре с тази лъжица. Важното е, че в отвора се побират около 80 грама паста. Това се счита за референтна големина на порцията за един човек.

Филтър за кафе

Обикновено хартиените филтри за еднократна употреба стърчат отгоре. Изглеждат доста неугледно. Но ако се вгледате внимателно, ще видите перфорирани ръбове на филтъра. Ако го сгънете равномерно върху тях, той ще пасне идеално на всеки размер кафемашина

Тенджера

Черпак, тенджера, тиган с дълга дръжка, която има отвор в нея. Тя също е там по някаква причина. Дупката е за поставяне на дървена лъжица, която използвате, за да разбърквате соса или храната.

Хладилник

Знаете ли какво трябва да се съхранява на нивото на очите? От гледна точка на най-голямото запазване на храните, това е млякото и неговите производни. Но има един малък трик, който ще ви помогне да спазвате правилата за здравословно хранене. На средния рафт трябва да съхранявате здравословни закуски като краставици, моркови и други полезни неща.

Дървени дъски

Експертите твърдят, че те са много по-здравословни от пластмасовите. На първо място, пластмасата е твърде много наоколо. Второ, дървото има бактерицидни свойства, така че дъските трябва леко да се дезинфекцират. Основното нещо е да се грижите правилно за тях: мийте ги с гореща вода, сушете ги вертикално, премахвайте петната с лимонов сок и сол и никога не ги слагайте в съдомиялна машина.

Дупка в дъската за рязане

Някои имат такава - обикновено се използва, за да се закачи дъската на кука. Но всъщност тя се използва за внимателно пускане на нарязаните зеленчуци в купа или тиган. По този начин парчетата не летят наоколо и не се налага да събирате нарязаните моркови из цялата кухня.

Големи ножове

За да нарежете внимателно, прецизно и фино каквото и да било с голям нож, са необходими практика, умения и стабилна ръка. Освен това трябва да държите ножа правилно. Как обикновено го правим?

Показалецът е на върха на острието, а останалите пръсти са заключени върху дръжката. И това е неправилно. Палецът ви трябва да е отгоре на острието, а показалецът - отстрани, насочвайки движението.

Вещите у дома, които трябва да бъдат скрити от любопитни очи
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Вещите у дома, които трябва да бъдат скрити от любопитни очи

Автор Теодор Муховски