Автор
Woman.bg

Ето защо е добре да пиете кафето си с... масло

Може да ви звучи странно, но комбинацията от кафе с масло си има своето обяснение. А идеята й е, че помага в борбата с наднорменото тегло. 

Дейв Аспрей първи започва да популяризира този нов нестандартен начин за пиене на кафе. Той се е убедил в силата на маслото, смесено в тонизиращата напитка, когато е изкачвал върха на планината Кайлас в Тибет. Местните хора там консумирали напитката от VІІ век. 

Оригиналната рецепта обаче включва вид черен чай, масло от як, сол и мляко, които се слагат в уреда, с който се бие маслото. Аспрей се чувствал безкрайно изтощен, но когато изпил чаша от тази малко странна напитка, се почувствал енергизиран. Твърди още, че именно благодарение на странната комбинация е успял да намали теглото си. 

Има още един плюс - маслото не позволява да ни се доспи изведнъж, след като кофеинът се е изчерпал в тялото.

Високото съдържание на мазнини намалява скоростта, с която тялото ни усвоява кофеина. По този начин притокът на енергия се увеличава и се намалява резкият ѝ спад, обясняват привържениците на кафето с масло. 

Има едно "но": можете да добавите масло само към прясното кафе, към еспресото, не и към разтворимото. Иначе ефектът няма да бъде същият.

Има още едно "но": здравните експерти са на друго мнение. Диетологът Мадлин Фернсторм казва, че чаша кафе с масло би се отразила пагубно на талията на хората и по-скоро ще ги накара да пълнеят...