Автор
Теодор Муховски

Домашни хитринки за почистване на аспиратор

Аспираторът е един от онези уреди, без които е трудно да си представим ежедневното функциониране у дома, особено когато става дума за готвене. Този полезен домакински уред абсорбира миризмите и изпаренията, отделяни по време на приготвянето на храната, така че мазнините да не се задържат по стените и мебелите. За съжаление, аспираторът се нуждае от редовно почистване, в противен случай се покрива с лепкав прах. Предлагаме ви как бързо и ефективно да приведете аспиратора си в перфектно състояние. 

Как да почистим аспиратора със зехтин? 

Почистване на аспиратор
Почистване на аспиратор

И макар на пръв поглед да изглежда абсурдно, почистването на аспиратора със зехтин всъщност действа перфектно при мазни петна по уреда. Олиото е чудесно за разтваряне на силно засъхнали мазни петна, а това е половината от успеха. 

Намажете мазните участъци със зехтин, покрийте ги с микрофибърна кърпа, навлажнена в топла вода, и оставете за няколко минути. След като мине това време аспираторът трябва да се избърше с кърпа или гъба за миене на съдове, а накрая всичко трябва да се избърше старателно с кухненска кърпа. 

Как да почистим аспиратора до блясък с помощта на оцет? 

Чист аспиратор
Чист аспиратор

Оцетът успешно се използва за приготвяне на всякакви отвари, за да поддържате дома си чист. Когато става въпрос за почистване на аспиратор - оцетът, комбиниран с вода, може да послужи като отлично средство за отстраняване на мазните петна. 

Разредете оцета с вода в съотношение 1:1 и изсипете всичко това в бутилка с пулверизатор. Нанесете сместа върху аспиратора и почистете с грубата страна на гъба за почистване. Накрая избършете с мокра кърпа и подсушете с хартиена кърпа. 

Как да почистим цялостно аспиратора със сода за хляб? 

Сода за хляб
Сода за хляб

Содата за хляб е незаменим помощник във всеки дом. В борбата с мръсния аспиратор тя е отлично средство за отстраняване на полепналите прах и мазнини. Смесете содата за хляб с вода до получаване на гъста паста и накрая добавете малко лимонов сок. 

Нанесете тази паста върху замърсените участъци на аспиратора и изчакайте около 10 минути. След това време, преди пастата да изсъхне напълно, я избършете с гъба за миене на съдове.