Автор
Теодор Муховски

Защо след пазар трябва да обърнете яйцата с главата надолу

Яйцата са една от най-големите ползи за човека, които сме получили от природата, защото под черупката им се крие истинска витаминозна бомба, която позволява на организма да функционира правилно. Важно е обаче да помните, че яйцата могат да се развалят много бързо и това до голяма степен се влияе от начина на съхранението им. 

Защо да ядем яйца? 

Яйцата са отличен източник на витамин А, витамин В2, витамин В5, витамин В12, фолиева киселина, фосфор, желязо, мед, манган, селен и, разбира се, на висококачествен протеин. 

В продължение на много години експертите призоваваха хората да бъдат разумни при консумацията на яйца, тъй като бяха убедени, че те могат да повлияят отрицателно на нивата на холестерола. Последните проучвания обаче показват, че холестеролът, съдържащ се в яйцата, не оказва отрицателно въздействие върху организма ни. 

В жълтъка има само 0,3 % холестерол и 10-20 % фосфолипиди, а те от своя страна оказват благотворно влияние върху организма ни, като предотвратяват натрупването на холестерол в съдовете. Специалистите смятат, че ще запазим и усвоим най-много витамини и минерали, като ядем яйце с полутечен жълтък. 

Световната здравна организация препоръчва да се консумират едно до две яйца дневно. 

Защо е добре да обръщаме яйцата с главата надолу? 

В много случаи яйцата се купуват опаковани в подходяща картонена кутия, в която всяко яйце е поставено в специално издълбано отделение. Обикновено по-широката част на яйцето е в долната част на отделението, а по-тясната - в горната. 

Когато се приберете вкъщи от магазина, добра идея е да разместите яйцата върху нея. Ако по-широката част на яйцето е в долната част на отделението, обърнете яйцето с главата надолу, така че да е в горната част. Този трик ще гарантира, че жълтъкът ще се настани точно в средата на яйцето и следователно ще остане свеж по-дълго време.