Средиземноморската диета се счита за един от най-здравословните начини на хранене и можете да извлечете ползите от нея, където и да живеете. Диетата дава приоритет на зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, бобовите растения, рибата и зехтина и млечни продукти в умерени количества, докато червеното месо, пържените и преработени храни, рафинираните зърнени храни и наситените мазнини са ограничени. Средиземноморската диета е свързана с редица ползи за здравето, като намален риск от сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер. Тя е полезна както за възрастни, така и за деца.
Рианън Ламбърт, регистриран диетолог и автор на “Науката за храненето“, сподели с Insider някои от любимите си рецепти, вдъхновени от средиземноморската диета, които са идеални за пакетиран обяд за деца в училище.
Песто паста
)
“Тази рецепта е толкова хитър начин да сложите малко зеленчуци в кутията за обяд на вашето капризно дете“, каза Ламбърт. “Пълна е с витамини, минерали и протеини, а макароните ще помогнат за снабдяването на мозъка с глюкоза (предпочитан източник на енергия за мозъка), жизненоважна за един дълъг учебен ден в училище!“
Необходими продукти:
110 грама (1 чаша) паста фарфале
80 грама шунка
16 чери домати
Шепа кедрови ядки
1 ябълка, нарязана
За пестото от босилек и спанак:
2 шепи спанак, нарязан
Шепа босилек, нарязан
1 скилидка чесън
1 супена лъжица кедрови ядки
1 супена лъжица пармезан
Сокът от ½ лимон
2 супени лъжици зехтин
Щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий и постелете тава с фолио или хартия за печене. Наредете доматите върху тавата за печене и ги поръсете със зехтин. Печете във фурната за около 15 минути, докато омекнат.
2. Междувременно поставете тенджера, пълна с вода, на среден огън и я оставете да заври. Изсипете пастата фарфале и я оставете леко да ври в продължение на 8 до 10 минути. След като пастата се свари, отцедете я и я оставете настрана.
3. За да направите песто от босилек и спанак, поставете всички съставки за пестото в кухненски робот и пасирайте за две до три минути, докато се образува гладка паста.
4. В голяма купа разбъркайте пестото и пастата и добавете сварените домати и шунката. Оставете да изстине, преди да разпределите в кутии за обяд и поръсете с кедровите ядки и допълнително пармезан, ако желаете. Допълнете кутията с пресни плодове като резенчета ябълка.
Бурито със сладък картоф и черен боб
)
„Това бурито е пълно с полезни зеленчуци, черен боб, печени сладки картофи и ароматни подправки“, каза Ламбърт. „То е пълно с фибри и протеини, черният боб ще помогне за изграждането и възстановяването на тялото, докато децата растат и ще ги поддържа сити през целия следобед.“
Необходими продукти:
- 4 тортили за бурито
- 1 сладък картоф (приблизително 350 грама), обелен и нарязан на кубчета
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- Сол и черен пипер
- ½ глава червен лук, нарязан на ситно
- ¼ червена чушка, нарязана по дължина
- ½ чаена лъжичка лют червен пипер
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1x 400 грама консерва (2 чаши) черен боб, изплакнат и отцеден
- 250 грама (1 ¼ чаша) варен кафяв ориз
- 100 грама сварено цвекло
- 1 настъргано авокадо
- 2 шепи листа нарязана зелена салата,
- 2 с. л. настъргано веган сирене
- 2 супени лъжици соево кисело мляко
- Сокът от ½ лайм
- Зехтин
За доматената салца:
- ½ глава червен лук, нарязан на кубчета
- ¼ червен пипер, нарязан на кубчета
- ¼ портокалов пипер
- 6 чери домата, нарязани на четвъртинки
- 100 гр нарязани домати от консерва
- ½ ч. л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200°C. Добавете кубчетата сладки картофи в купа и поръсете с пушения червен пипер, щипка сол и черен пипер. Разбъркайте и поръсете със зехтин
2. Разпределете кубчетата сладки картофи върху тава за печене. Печете в центъра на фурната за 20 до 25 минути, докато леко покафенеят и омекнат. Обърнете картофите по средата на готвенето.
3. Докато сладкият картоф се готви, пригответе останалата част от плънката. Загрейте тиган на среден огън и го намажете с малко зехтин. След като започне да се нагрява, добавете нарязания на кубчета лук и гответе три до четири минути, докато омекне и започне да покафенява. Добавете червения пипер, смления кориандър и чесъна на прах и гответе още две минути, докато се появи аромат.
4. Добавете черния боб и червения пипер в тигана и разбъркайте с лука. След това добавете сварения ориз и разбъркайте, за да се смесят. Загрейте добре за около още четири до пет минути. След като се сварят, добавете печените сладки картофи в тигана и разбъркайте.
5. За да направите салсата, смесете всички съставки заедно в купа и подправете на вкус.
6. За да сглобите бурито, поставете листа от маруля върху всяка тортила. Отгоре покрийте със сместа от зеленчуци и ориз и добавете нарязаното цвекло. Накрая покрийте с нарязаното авокадо и отгоре сложете супена лъжица салса, малко кисело мляко, изстискан сок от лайм и малко настъргано сирене, по желание. Сгънете отстрани, навийте тортилата на руло по дължина, дръжте я здраво и я разрежете наполовина.
Зеленчукови тиганички
)
"Тези тиганички са вдъпновени от гръцкото ястие „Kolokithokeftedes“ – дълга гръцка дума, която се превежда като ястие, направено от настъргана тиквичка, копър, мента, лук, яйце и брашно“, казва Ламбърт. "Рецептата ми включва още няколко разновидности на зеленчуци, които не само добавят цвят и текстура, но също така служат като чудесен източник на фибри и осигуряват основни витамини и минерали.“ Тя добави: "Яйцата и млякото ще осигурят протеините и мазнините, а брашното ще действа като източник на нишестени въглехидрати, което означава, че това е перфектната балансирана рецепта за всяка кутия за обяд. "
Необходими продукти за 10-12 тиганички:
- 180 грама (1 ½ чаши) брашно (самонабухващо или обикновено + 1 чаена лъжичка бакпулвер)
- 2 яйца, леко разбити
- 125 милилитра мляко
- 1 морков
- червен пипер
- ½ глава лук
- 120 грама (¾ чаша) сладка царевица
- 120 грама (¾ чаша) замразен грах
- Шепа пресен магданоз
- 1 чаена лъжичка смес от сушени билки
- Зехтин Сол и черен пипер
- Заквасена сметана или натурално кисело мляко, смесено с 1 супена лъжица лимон, нарязана краставица и пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Поставете брашното в голяма купа за смесване и направете кладенче в центъра. Добавете яйцето и млякото и разбъркайте внимателно, докато се образува гладка смес. Тестото трябва да е гъсто, но да пада лесно от лъжицата. Покрийте и оставете настрана за поне 15 минути, докато приготвите зеленчуците.
2. Морковът се обелва и настъргва на ситно, чушката и лукът се нарязват на ситно, а царевицата се отцежда и измива. Магданозът се нарязва на ситно.
3. Оставете тенджера с вода да заври и гответе граха за две-три минути, след което го отцедете. След като тестото отпочине и започнат да се образуват въздушни мехурчета, добавете всички зеленчуци и разбъркайте добре. Поръсете с малко сушени билки, щипка сол и черен пипер.
4. Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на среден огън и го намажете със зехтин. За всяка тиганичка внимателно добавете две супени лъжици от тестото и оформете кръг. Гответе тиганичките за една до две минути, докато станат твърди и златисти на цвят от долната страна, след това обърнете с шпатула и повторете от другата страна.
5. Оставете тиганичките да изстинат, преди да ги сложите в кутия за обяд със заквасена сметана или кисело мляко.