Автор
Теодор Муховски

Ние ги тъпчем в гората, а можем да спечелим цяло състояние от тях

Шишарките, които падат от дърветата, имат най-различни форми в зависимост от конкретния вид. Тези дарове на гората много често се превръщат в обект на интерес за много хора. Не липсват и такива, които се разхождат из гората и ги събират. Може би се питаме защо правят това? 

За какво могат да се използват шишарките и могат ли да печелят пари от тях? 

Събирането на шишарки за много хора е просто релаксиращо занимание, което може да се извършва по време на разходка. Отделните екземпляри могат да приемат различни форми, така че могат да се използват за създаване на есенна украса за дома. 

Децата не се раждат егоисти, ето как да ги направите добри и грижовни
НОВИНИ
Автор Лилия Стаменова

Децата не се раждат егоисти, ето как да ги направите добри и грижовни

Няколко шишарки, подредени върху скрин или рафт, придружени от ароматна свещ, ще накарат любителите на есента да бъдат щастливи. А по време на коледния сезон шишарките могат да се използват и за създаване на красива украса за коледната елха. 

Интересно е, че шишарките се събират не само от разхождащите се в гората. Професионалните производители на шишарки също събират тези дарове на гората за научни и култивационни цели. За разлика от обикновените хора обаче, те късат шишарките направо от дървото. Това се прави, защото по това време шишарките са все още затворени и следователно съдържат семена. 

Какво можете да правите с шишарките в градината 

Едно от най-интересните приложения на шишарките е използването им като мулч в градината. Това ще запази почвата защитена и по този начин тя ще се нагрява по-бавно, в резултат на което няма да се налага да се полива толкова често. Освен това мулчът намалява растежа на плевелите. За мулчиране могат да се използват борови, елови или смърчови шишарки. 

От шишарките може да се направи и хранилка за птици. За тази цел е най-добре да изберете такива с по-дълги люспи. Просто нанесете върху тях фъстъчено масло и след това поръсете семената по такъв начин, че те да залепнат за нея. След това всичко, което трябва да направите, е да окачите шишарката в градината и след известно време птиците ще започнат да използват новата си хранилка. 

Можете ли да печелите пари от шишарки? 

Производителите на шишарки са хора, които професионално събират шишарки направо от дърветата (някои го правят и инцидентно). По правило събирането на реколтата продължава от ноември до март. Не е необичайно тези хора да работят на височина от няколко десетки метра. С оглед на това за тяхната работа е необходимо специализирано оборудване, което да гарантира безопасността им при изкачване. 

Смята се, че един добър работник на шишарки може да спечели около 170 лева на ден. Това е сумата, която той получава срещу няколко десетки килограма шишарки. По-малко опитните събирачи на шишарки, които успяват да наберат по-малки количества, трябва да се задоволят със заработването на около 50-70 лева на ден.

Ето коя е най-красивата и атрактивна екопътека у нас
НОВИНИ
Автор Весела Георгиева

Ето коя е най-красивата и атрактивна екопътека у нас

Автор Весела Георгиева