Автор
Теодор Муховски

По дължината на този пръст може да определите колко години ще живеете

Eто до какви изводи са стигнали учените, като са наблюдавали и сравнявали пръстите на дълголетници. 

Научни експерти от израелски университети са стигнали до заключението, че дължината на показалеца ще покаже колко дълго може да живее човек. Те са успели да го направят благодарение на изследване, по време на което са сравнили дължината на пръстите на представители на различни националности. 

В резултат на това те успели да определят 3 групи хора: първата - показалецът е по-дълъг от безименния пръст, втората - двата пръста са с еднаква дължина, третата - показалецът е по-къс. 

Оказало се, че дълголетниците принадлежат към третата група: показалецът им е по-къс от безименния пръст. Тази статистика се оказа еднаква както сред мъжете, така и сред жените, независимо от националността. Резултатите от това проучване само потвърждават изводите, направени по-рано от други учени. 

През XIX и XX в. предположението, че съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст може да се използва за преценка на различни характеристики на тялото, предизвиква голям интерес сред изследователите. Тогава тази зависимост е наречена "индекс на пръстите". 

Учените приели, че стойността на индекса зависи от съотношението на естрогените (женски полови хормони) и андрогените (мъжки полови хормони), които се образуват в утробата на майката през 8-14 седмица от бременността. 

1. Ако безименният пръст е по-дълъг от показалеца, това е нисък показалец. 

2. Ако безименният пръст е по-къс от показалеца, това е висок пръстов показалец. 

Това предположение обаче се оспорва от проучвания, които показват, че индексът не корелира с нивата на хормоните в зряла възраст. 

Много е изкушаващо пръстовият индекс да се разглежда като биомаркер, т.е. като показател за физическите и дори психическите характеристики на хората. От многобройни статии можем да научим, че жените с мъжки тип пръстов индекс са по-атлетични, агресивни и по-малко плодовити. 

Проучванията показват, че хората с нисък пръстов индекс (дълъг безименен пръст), имат следните черти:

- склонност към лидерство;

- честа агресия (при мъжете);

- повишена асертивност (при жените);

- изразени музикални способности (при мъжете);

- склонност към математиката. 

Хората с тази черта са склонни да имат някои здравословни проблеми. Например мъжете по-често от другите страдат от рак на простатата, а жените - от нервна анорексия. Този показател се свързва и с риска от остеоартрит - заболяване на ставите. 

Характеристики на хората с висок пръстов индекс: 

- женски личностни черти; 

- склонност да вярват в суеверия и паранормални явления; 

- повишена успеваемост (при ученици от мъжки пол); 

- добри музикални способности (при леворъките жени). В същото време мъжете с висок пръстов индекс са по-склонни да страдат от сърдечносъдови проблеми и затлъстяване, отколкото останалите. От друга страна, жените могат да страдат от социопатия и булимия.