Автор
Весела Георгиева

Търсите идеално узряла диня: Ето как да познаете дали плодът ще бъде сладък

Диня и сирене - добре позната и супер вкусна комбинация за летните жеги. Диня под формата на супа, десерти, питиета - този плод е наистина уникален.

Добре узрялата диня има наситен, тъмнозелен цвят, който показва, че е зряла на слънце и наистина е готова за хапване. А днес празнуваме, защото е Световен ден на динята - любимият ни летен плод! Ето как да разпознаем най-сладката:

По-светлите райета трябва да са контрастно бледи и да не стоят твърде размазани. Можете също така да я помиришете. Както правим с пъпешите. И да хвърлим едно око на опашката. По-изсушената на външен вид опашка показва, че динята е узряла. Ако опашката е зелена, това вероятно означава, че е откъсната прекалено рано и няма да е узряла.

Зрялата диня има гладка и матова кора. Не купувайте диня, чиято кора е сцепена.


Като почукаме с кокалчетата на пръстите по кората, звукът трябва да е леко глух.



Освен това трябва да има два пръста разстояние между светлите райета. Този съвет идва не от кого да е, а от Рий Дръмън, популярна със своите кулинарни предавания, пише webcafe.

Тя мери дали между светлите ивици на динята има два пръста разстояние и смята, че това е идеалният индикатор узрял е вкусният плод. Ако разстоянието е по-малко, значи плодът не е узрял, а ако е много по-голямо - презрял е.

Можете да бъдете внимателни и за теглото. Ако една диня е голяма, а сравнително лека, значи е презряла и не много сладка.