Автор
Антония Михайлова

Невероятно, но факт: Цветът на очите разкрива произхода ви, проверете сами

Знаете ли, че цветът на очите може да ни каже много за произхода на човек? Оказва се, че дори тази информация е достатъчна, за да научим невероятни факти за самите себе си...

Всички сме чували фразата, че очите са огледалото на душата. Но случаен ли е този израз, или наистина в него е заложен дълбок смисъл? Какъв е истинският произход на цвета на очите ни и откъде всъщност идват различните нюанси, нека разберем сега. 

Първи се появяват кафявите очи 

Колкото и странно да звучи, преди абсолютно всички хора имаха кафяви очи. Това беше реалността, докато не настъпи генетична мутация, която намали производството на меланин.

Кафявият цвят на очите все още е най-разпространеният в света, особено в Северна и Южна Африка, Югоизточна и Източна Азия. Причината, поради която тъмният нюанс е най-често срещан в тези страни, е активното производство на меланин в организма на обитателите на тези райони. Известно е, че това вещество предпазва очите от ултравиолетовите лъчи.

Основната причина за еволюцията на цвета на очите е миграцията 

Учените предполагат, че цветът на очите еволюира вследствие на постепенната емиграция на нашите предци от топъл към студен климат. В резултат на това хората са развили зелени, сиви и сини нюанси на ирисите си.

Смята се, че предците на всички синеоки хора са европейци от района на Черна гора. Процентът на притежателите на този нюанс по света достига до 40%. Сините очи са най-често срещани в Северна Европа. Сравнително висок процент (8%) синеоки хора живеят в Америка. Те са предимно от източноевропейски, ирландски или британски произход. 

По-малко от 1% от хората по света имат сиви очи 

Това какъв цвят на очите ще има човек, зависи от около 16 вида гени, които могат да създават редки и уникални нюанси. Така сивият цвят на очите, в зависимост от осветлението, може да се превърне в синкаво-опушен, зеленикав и дори кафяв. 

Мъжете са луди по жените с този цвят на очите
НОВИНИ
Автор Христина Кирилова

Мъжете са луди по жените с този цвят на очите

Автор Христина Кирилова

Светлооките хора понасят по-лесно болката 

Според проучване 58% от бременните жени със светли очи демонстрират по-висок праг на болка в сравнение с останалите от тях, които притежават кафяви очи. Това се обяснява с факта, че светлооките жени имат по-малко количество меланин. Така синеоките и зеленооките представителки на нежния пол изпитват по-малко дискомфорт по време на раждане и не са склонни към следродилна депресия.

Зеленият цвят на очите е рядък 

Чистият зелен цвят на очите най-често се среща при хората, живеещи в Северна и Централна Европа. Смята се за изключително рядък. Такива хора в света са само 2%. Въпреки че зелените очи могат да се появят във всички етноси, учените отбелязват, че около 16% от хората със зелени очи са от германски и келтски произход.

По-малко от 1% от населението има различен цвят на очите 

Хетерохромията, при която очите са с различен цвят, се образува вследствие на неравномерно разпределение на меланина. В този случай цветовата комбинация на ириса може да бъде много разнообразна: едното око може да бъде кафяво, а другото - синьо или зелено и сиво. Тези уникални хора на планетата са по-малко 1%.