Автор
Теодор Муховски

За перфектна усмивка: Защо не трябва да мокрите четката си за зъби, преди да нанесете пастата

 "Никога не мокрете четката си за зъби, преди да нанесете паста" е често срещан съвет, който се чува в дискусиите за дентална хигиена. Това ръководство е в противоречие с общоприетата мъдрост, тъй като много хора обичайно мокрят четките си за зъби, преди да нанесат пастата върху нея. Обосновката на тази препоръка се корени както в денталната наука, така и в личните навици за грижа за устната кухина. 

Като начало, намокрянето на четката за зъби може да разреди пастата за зъби, което намалява нейната ефективност. Пастата за зъби съдържа активни съставки, като флуорид, които помагат в борбата с плаката, укрепват зъбния емайл и предпазват от кариеси. 

Когато първо намокрите четката си за зъби, създавате каша с пастата за зъби, което я прави по-малко концентрирана. Това разреждане може потенциално да намали способността на пастата за зъби да доставя тези основни ползи. За оптимално здраве на устната кухина се препоръчва пастата за зъби да се нанася директно върху суха четка за зъби. 

Освен това мократа четка за зъби може да възпрепятства механичното действие на четкането. Косъмчетата на мократа четка за зъби могат да се слепнат, което намалява ефективността ѝ при отстраняване на хранителни частици, бактерии и плака от зъбите. 

Сухата четка за зъби, от друга страна, осигурява по-добро триене на зъбите и венците, което гарантира по-задълбочен процес на почистване. Това подобрено механично действие допринася за по-ефективно миене на зъбите, което в крайна сметка спомага за по-добра устна хигиена. 

Освен това навлажняването на четката за зъби, преди нанасянето на пастата, може да доведе до бактериално замърсяване. Бактериите се развиват добре във влажна среда, а влажните косъмчета могат да осигурят идеална среда за размножаване на тези микроорганизми. Като избягвате навика да намокряте първо четката за зъби, намалявате риска от внасяне на вредни бактерии в устата си по време на рутинната грижа за устната кухина. 

Струва си да се отбележи, че този съвет не е абсолютно правило и е възможно да има изключения. Някои хора предпочитат да намокрят четката си за зъби, преди да нанесат паста за зъби, защото това може да направи четкането по-удобно, особено ако имат чувствителни венци или зъби. 

Намокрянето на четката може също така да помогне за по-равномерното разпределение на пастата за зъби по зъбите и венците, като предотврати падането на пастата от четката. 

Указанието "никога не мокрете четката си за зъби, преди да нанесете паста" произтича от желанието да оптимизирате ефективността на рутинната грижа за зъбите. Сухото четкане с паста за зъби може да помогне за поддържане на концентрацията на пастата за зъби и да подобри механичното действие на четкането. 

Въпреки това личните предпочитания и удобството са от съществено значение в грижата за устната кухина, така че е важно да намерите рутинна процедура, която работи най-добре за вас. 

Поддържането на последователна и задълбочена рутинна устна хигиена, която включва миене на зъбите, използване на конец за зъби и редовни стоматологични прегледи, е ключът към здрава и сияйна усмивка.

Домашно средство за бели зъби – трик с въглен и кокосово масло върши чудеса
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Домашно средство за бели зъби – трик с въглен и кокосово масло върши чудеса

Автор Теодор Муховски