Автор
Ева Григорова

Истинското мнение на Елизабет II за Камила ще ви шокира

Във Великобритания се говори, че биографията на кралица Елизабет II няма да бъде публикувана с години заради множеството скандали за настоящия монарх, крал Чарлз III, които вероятно ще съдържа тя.

В момента се търси подходящ историк, който да напише кралската биография, но се смята, че кралят се чувства неудобно от пускането на книгата.

Робърт Лейси, кралски историк, каза: “Всяка сериозна книга трябва да изследва по-трудните аспекти на връзката на краля с майка му. Ето защо се чудя дали е възможно тя да бъде публикувано приживе.”

“Годините на истинска криза в управлението на кралицата се въртяха около разпадането на брака на Чарлз с Даяна. Има свидетелство на личен секретар, че кралицата е казала на Чарлз, че не иска да има “нищо общо“ с Камила – която тя описва като “зла жена“ – и че самият принц Чарлз е бил близо до сълзи след това.“

Той допълни, че множество периоди от живота на крал Чарлз не могат да бъдат цензурирани от официалната биография на покойната кралица.

Например, тя е човекът, който според съобщенията е наредил на сина си и покойната си снаха принцеса Даяна да се разведат през 1996 г. след нейното интервю за Панорама.

Но това са периоди от миналото, които кралят вероятно не би искал да бъдат споменавани отново с издаването на нова кралска книга.

Други сценарии, от които кралят би искал да се разграничи, включват скандалът с брат му принц Андрю и напускането на кралското семейство на сина му принц Хари през 2020 г.

Някои историци смятат, че дългоочакваната биография на Елизабет II може да бъде разделена хронологично, като първо се публикува по-ранната част от нейното 70-годишно управление.

Сред историците, за които се говори, че биха могли да напишат предстоящата биография, са Саймън Себаг Монтефиоре, лорд Робъртс от Белгрейвия или сър Дейвид Канадайн.

Крал Чарлз ще има последната дума за това кой ще напише книгата и той може да предпочете да избере по-млад автор, жена историк или човек от етническо малцинство, например. Следователно Джейн Ридли, която е написа биографиите на Едуард VII и Джордж V, също се очертава като добър избор.