Автор
Антония Михайлова

Излагането на изкуствена светлина през нощта увеличава риска от психични разстройства и други здравословни проблеми

Независимо дали става дума за включена лампа в стаята, или за повишена яркост на екрана на смартфона, всичко това може не само да причини проблеми със зрението, но и да доведе до развитието на редица психични разстройства и други здравословни проблеми. 

До този извод са стигнали австралийски учени въз основа на мащабно проучване, в което са предложили и вариант за избягване на тежките последствия.

Факт е, че изкуственото осветление през нощта нарушава циркадния ритъм, а това от своя страна е често срещан симптом на много психичини заболявания. Циркадният ритъм е нашият биологичен часовник, който регулира циклите на будност и сънливост в отговор на промените в нивата на светлина в среда наоколо.

Счита се за нормално, когато човек се събуди при изгрев слънце и почувства прилив на сили, а при залез слънце да се почувства летаргичен, уморен и сънлив. Интересното е, че вътрешният ни часовник реагира не само на слънчева светлина, но и на изкуствена такава, идваща от лампи, лунички, коледни лампички, дори и от екрани на включен телевизор, компютър или телефон.

Излагането на допълнителна светлина може да наруши естествения циркаден ритъм, което може да доведе до проблеми със съня, отслабен имунитет, повишен риск от диабет, сърдечно-съдови проблеми и симптоми на определени психични разстройства. 

За да разберат как излагането на изкуствена светлина през нощта влияе на психическото състояние на човек, учени от университета Монаш в Мелбърн проведоха най-голямото проучване в света по този въпрос. Участниците в наблюдението включват около 87 хиляди души, средната възраст на които е 62 години. 

След изследване на всички участници било установено, че хората, които са били изложени на много светлина през нощта, са развили 30% повишен риск от депресия. От друга страна тези, които са били изложени на повече дневна светлина, са показали 20% по-малък риск от депресия.

Повече светлина през деня, по-малко през нощта - това е формулата за намаляване на вероятността от развитие на тревожност, мания, депресия и редица други психически и физически заболявания.

Учени определиха оптималната температура за добър сън
ЗДРАВЕ
Автор Евелин Попадийна

Учени определиха оптималната температура за добър сън

Автор Евелин Попадийна

Самите участници споделят, че прекарването на повече време на открито през деня подобрява настроението им и ги прави по-спокойни и уравновесени. 

Шон Кейн - съавтор на изследването отбелязва: 

"Хората днес се противопоставят на биологията, като прекарват приблизително 90% от деня на закрито под електрическо осветление, което е твърде слабо през деня и твърде ярко през нощта в сравнение с естествения цикъл на светлината и тъмнината. Това обърква тялото ни и ни кара да се чувстваме по-зле."

Казана накратко: Избягването на ярка светлина през нощта и прекарването на достатъчно време на дневна светлина е прост и ефективен нелекарствен начин за подобряване и поддържане на психичното здраве!