Автор
Пепа Попова - Пепита

Остеопорозата – „тихият убиец”, от който можем да се предпазим

Какви са причините за остеопорозата? Можем ли да се предпазим от нея? Какво трябва да знаем за съвременните методи за лечение и профилактика? Колко важен е приемът на чист колаген? 

На всички тези въпроси днес отговаря Евгени Медникаров - старши кинезитерапевт в Университетската Специализирана Болница за активно лечение по ортопедия в Горна Баня. 

Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност и медицински проблеми с негативно влияние върху здравето на костите. От огромно значение също са начинът на живот и особено нездравословното хранене и липсата на физическа активност. 

Можем да намалим риска от остеопороза с редовни упражнения, допринасящи за развиване на основните качества на костите – якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост. Най-полезни за костите са спортовете, в които тичаме и скачаме. Що се отнася до храненето- най-важен е достатъчният и редовен прием на храни с калций и фосфор, набавяне на витамин D чрез излагане на слънчева светлина и най-вече „зареждането“ на тялото ни с колаген, който е най-важният протеин за здравето на нашите кости

Колагеновите добавки станаха много популярни през последните години най-вече като грижа за красотата, но този толкова важен протеин е изключително полезен и за нашите кости и стави. Медицинският институт на Университета Харвад обяви, че приемът на 100% чист колаген е най-добрата превенция срещу остеопорозата. 

Повишеният интерес към колагена доведе и до огромно предлагане на хранителни добавки с колаген. 

Три са най-важните неща, които трябва да знаем, когато избираме колаген. 
Първото е да изберем колаген, който да бъде напълно усвоим, за да има максимален ефект за здравето на нашите кости. Качеството и усвоимостта на колагена са по-важни от това какво количество приемаме. Усвоимостта на колагена зависи от два елемента – размерът на колагеновата молекула и формата, под която се приема. 

Защо е важен размерът на колагеновата молекула? 
Молекулата на колагена е тройно-спирална и като такава в науката се счита за „голяма” и трудно усвоима. Десетилетия наред този факт е правил лекарите скептични към ефекта от перорално приетия колаген. Английската компания ПЮРЛОДЖИКОЛ прави революция в произовдството на колаген и тотално обръща представите за ефикасността на хранителните добавки. Чрез уникален процес на термична хидролиза учените от ПЮРЛОДЖИКОЛ са успели да „накъсат“ „голямата“ колагенова молекула на малки парченца, наречени „пептиди”, с тегло под 2000 далтона. Именно този малък размер на пептидите им позволява да преминат през стените на тънките черва и да бъдат пълноценно усвоени. 
Второ – важно е да избираме добавка, в която колагенът да бъде „съхранен” до момента на усвояването. Това е възможно само, когато колагенът е под формата на капсули

Защо колагенът да е под формата на капсули, а не течен? 
Колагенът се състои от протеини, които при контакт със стомашния сок, губят от полезните си свойства. Специалната желатинова капсула на PURELOGICOL предпазва пептидите от реакция със стомашните сокове и ги съхранява до момента на абсорбиране в тънките черва. 
Трето - превенцията срещу остеопорозата налага приема на колаген в продължение на години. Ето защо трябва да избираме колагенови добавки, които не влияят на метаболизма и нямат странични ефекти. Такъв е 100% чистият колаген, който съдържа само 18-те най-ценни за здравето аминокиселини в съотношение максимално близко до това на естествено синтезирания колаген. 

И помнете, никога не е рано и никога не е късно за профилактика! Днес, в световния ден на остеопорозата, ви призоваваме към навременни действия за защита на здравето на костите и мускулите ви, за да се радвате на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години.

(в материала има продуктово позициониране)