Автор
Патриция Романска

Кои са скритите отрови в дома ни?

Когато чуем замърсен въздух, си представяме столичния смог, промишлени комини и опашки от коли, заседнали в трафик. Замърсеният въздух е въздухът навън, и сме защитени от него, когато се приберем вкъщи…

Качеството на въздуха, който дишаме, е от огромно значение за здравословното ни състояние. Излагането на замърсен въздух увеличава риска от респираторни и сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и деменция. Противно на всеобщото възприятие, въздухът в затворените пространства е по-замърсен от въздуха навън. 

Според проучване на агенцията за защита на околната среда, нивата на замърсители на въздуха в закрити пространства могат да бъдат от 2 до 5 пъти – а понякога и повече от 100 пъти – по-високи от нивата на открито. Тези открития са от особено значение, тъй като средностатистическият човек прекарва приблизително 80-90% от времето си в закрити пространства, като пребивава в дома си средно по 16 часа на ден. Сред източниците на замърсяване в дома са горивните уреди, изолацията, съдържаща азбест, новопоставени подови настилки, тапицерия и мебели.

Каква опасност крият мебелите?

При производството на мебели се използват лепила, препарати за почистване, както и вещества за забавяне на горенето, изложението на които предразполага децата към когнитивни и поведенчески нарушения. При производството на шкафове и мебели изработени от пресовано дърво се използват формалдехидни смоли. Тези мебели отделят формалин, който е карциноген асоцииран с левкемия и назофарингеален рак, като също така причинява главоболия, безсъние, замаяност и др. 

При разопаковането на новите мебели и матраци се отделят отпадъчни газове, които съдържат голямо количество летливи органични съединения (ЛОС) – те придават характерния за новите вещи мирис. Високата концентрация на ЛОС във въздуха причинява редица симптоми, включително дразнене на очите и дихателните пътища, главоболие, световъртеж, проблеми с концентрацията и умора. Хората, засегнати от астма или ринит, могат да изпитат завръщане или влошаване на симптомите. Ефектът често е незабавен, и е краткосрочен, ако се преустанови излагането на дразнителя.

Как да намалим нивата на ЛОС? 

Процесът на отделяне на отпадъчни газове е най-интензивен през първите няколко седмици от разопаковането на новата мебел. Редовното проветряване на дома в този период е най-основна предпазна мярка. ЛОС са сред най-предизвикателните за пречистване вещества – въздухопречиствателите с въглеродни филтри са сред малкото способни да премахнат ЛОС. Препоръчително е и закупуването на мебели, които не са от синтетична материя и са сертифицирани за ниско отделяне на ЛОС.