Автор
Антония Михайлова

5 древни китайски практики, които ще ви помогнат да отгледате здраво и щастиво дете

Китай е страна, известна с древните си, проверени от векове знания за човешката природа. Препоръките на мъдреците от Поднебесната империя засягат много области на живота, включително медицината и отглеждането на деца. Надя Сок - духовен практик и създател на авторския метод за обучение на лечители ни разкрива кои от тези съвети могат да бъдат полезни при отглеждането на здарви и щастливи деца.

Поддържане на дневен режим 

За разлика от европейския навик да се разделя деня на сутрин, следобед, вечер и нощ, китайците разделят 24 часа на 12 периода, всеки от които отговаря за здравето и дейността на определен орган. В зависимост от това се дават препоръки за спазване на дневния режим. Някои от тях присъстват и в западната медицина.

Например, най-доброто време за събуждане се смята промеждутъка от 5 до 7 ч. сутринта. Това е периода, в който трябва да станете и да изпиете чаша топла вода, за да раздвижите дебелото черво. В китайската традиция този орган е тясно свързан с духовната функция за освобождаване от ненужни неща, хора и събития. 

От 7 до 9 ч. сутринта трябва да закусите обилно, тъй като през този период стомахът е активен. Най-доброто време за учене и работа е от 9 до 11 ч., когато мозъкът функционира особено интензивно, а далакът снабдява тялото с хранителни вещества.

От 14 до 15 ч. започва периодът на най-голямата умора - време, в което трябва да отделите 5-10 минути за релаксация. От 15 до 17 ч. тялото получава своя втори енергиен тласък - време, в което най-добре е да се занимавате с физическа активност или спорт.

Препоръчително е да вечеряте в 19 ч. Ястията трябва да са леки и в същото време питателни. След хранене можете да направите кратка разходка. Трябва да си лягате между 21 и 22 ч. По това време тялото произвежда серотонин, хормонът на доброто настроение. Ако научите детето си да следва тези препоръки, то ще расте силно и здраво.

Масажиране на областта на черния дроб (дясното подребрие) 

В китайската медицина черният дроб е важен енергиен орган. Намира се в десния хипохондриум. Ако нещо не е наред с черния дроб, човек усеща оригване с горчивина, храносмилането е нарушено, а на сутринта се чувства слаб и уморен. Появяват се гняв и раздразнителност. 

Тъй като според китайските вярвания черният дроб е отговорен за кръвообращението и метаболитните процеси в тялото, нормалното му функциониране е от съществено значение за здравето.

Ако научите детето си периодично да масажира областта на десния хипохондриум, органът ще функционира нормално и ще захранва всички системи в тялото без прекъсване. Способността за учене и запомняне на информация ще се подобри, детето ще бъде активно и в същото време емоционално стабилно.

Правилно дишане 

Диафрагменото, известно още като коремно, дишане е най-ефективно и благотворно за човешкия организъм. Насища клетките с кислород, облекчава напрежението и нормализира работата на храносмилателната система. Този тип дишане включва най-големия мускул в тялото - диафрагмата.

Техниката не изисква много усилия и дори дете може да я овладее. Апропо, бебетата дишат по този начин през първите месеци от живота си, но след това постепенно преминават към гръдно дишане. Поради това възникват много физически и психосоматични заболявания. 

Сред предимствата на диафрагменото дишане е 100% изпълване на белите дробове с кислород, което има положителен ефект върху вентилацията и насищането на кръвта с кислород. Когато диафрагмата се движи, вътрешните органи се масажират, мускулите на перитонеума и тазовата област се отпускат.

Основната характеристика на този тип дишане е постепенното издуване на корема при вдишване и прибирането му при издишване. Процесът трябва да се извършва внимателно, без резки движения. Опитайте сами и научете детето си.

Концентрация на вниманието 

Ако научите детето си да се концентрира, ще му бъде много по-лесно да постига добри резултати в живота. В допълнение, такива упражнения стимулират мозъчната функция и повишават активността на мисловните процеси.

Най-лесният начин да практикувате концентрация е да се съсредоточите върху собственото си дишане. Тази техника се използва активно и в медитацията за начинаещи. Четенето на книги също подобрява концентрацията.

Японските бащи използват тези 5 тайни родителски правила, за да общуват пълноценно с децата си
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Японските бащи използват тези 5 тайни родителски правила, за да общуват пълноценно с децата си

Автор Антония Михайлова

Изборът на правилната храна 

Храната трябва да е не само засищаща, но и пълноценна. Тя трябва да съдържа всички необходими хранителни вещества, да осигурява енергия и да не се складира като излишна мазнина в тялото. Храната трябва да се разглежда не само като гориво за тялото, но и като важен компонент на здравето и духовното развитие. 

Ценните навици и умения, усвоени в детството, помагат на децата да растат здрави и щастливи. А задачата на родителите е да ги научат да се вслушват в нуждите на тялото, да следват биоритмите и да водят здравословен начин на живот.