Автор
Ива Петрова

Последните часове от живота на Матю Пери, последното му съобщение и неговото финално желание ще ви натъжат

Новината за смъртта на Матю Пери натъжи милионите фенове на сериала “Приятели” по света, които все още не могат да повярват, че актьорът си е отишъл само на 54 г. Американските медии проследиха последните часове от живота на Пери, които ще споделим днес с вас.

Денят, в който е бил открит мъртъв в джакузито в дома си, Пери е играл любимата си игра - пикълбол. Според бившия треньор на Матю, той е играел на кортовете между четири и пет дни в седмицата през последните две години. “Не изглежд реално“, каза треньор Манас за преждевременната смърт на Пери. “Матю водеше здравословен начин на живот. Той се опитваше да се върне там, където беше преди. Когато беше на игрището за пикълбол, той беше щастлив.”

Според повечето събощения в медиите Пери е бил в добро настроение през последните месеци. В продължение на десетилетия актьорът водеше битка с пристрастяването си към алкохола и наркотиците – която той описва подробно в мемоарите си от 2022 г. Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing. След като издаде книгата стана ясно, че той е работел върху подобряването на физическата си форма и е прекарвал по-голямата част от времето си в гледане и играене на спорт и излизания с любими хора.

В съвместно изявление, публикувано на 29 октомври, членове на неговото семейство казаха: “Сърцето ни е разбито от трагичната загуба на нашия любим син и брат. Матю донесе толкова много радост на света, както като актьор, така и като приятел. Всички вие означавахте толкова много за него и ние оценяваме огромното любов, която ни изпращате”.

В момента властите очакват токсикологични доклади, преди да обявят официалната причина за смъртта на Пери.

“Основните удоволствия за Матю бяха да се отпусне у дома с приятели и да се види със семейството си“, казва втори източник, отбелязвайки, че той е бил “изключително близък“ с родителите си. “Той излизаше и беше възможно най-активен.“

На 21 октомври той бе сниман от папараци да обядва с приятел в емблематичното заведение за бургери в Лос Анджелис, The Apple Pan. На 15-ти октомври пък актьорът публикува снимка, на която се усмихва заедно с баща си Джон.

В същия ден той си е писал съобщения с колежката си от A Night in the Life of Jimmy Reardon Йоне Скай. След смъртта му актрисата публикува скрийншот на техния разговор в Instagram, в което той ѝ е написал “Аз медитирам сега“.

Малко след смъртта на Пери негов близък приятел разкри, че последното му желание е било да се ожени и да има деца. “Матю винаги е мечтал да има перфектното семейство“, продължи той. “Той искаше жена и поне няколко деца. И каза, че дори няма нищо против да се ожени за жена, която вече има деца.“

През 2021 г. Матю и неговата годеница, мениджър на таланти Моли Хървиц, отмениха годежа си след седем месеца, като Матю призна след раздялата им, че “понякога нещата просто не се получават“ Преди Моли, най-дългата публична връзка на Матю беше актрисата Лизи Каплан, която продължи 6 години и приключи през 2012 г. Матю също се е срещал с Джулия Робъртс и е имал кратка връзка с Гуинет Полтроу.

Въпреки многото романи на Матю през годините, вътрешният човек твърди, че наскоро той се почувствал сломен след поредица от неуспешни връзки. Той каза: "Напоследък 54-годишната звезда отново търсеше любовта. Но поредица от неуспешни връзки го накараха да се чувства тъжен и депресиран и сякаш никога нямаше да намери тази любов, за която копнееше."

Пери стана световно известен с ролята си на Чандлър Бинг в сериала Приятели, който се излъчваше от 1994 до 2004 г. и беше известен със своя бърз ум и хаплив сарказъм, спечелвайки награда „Еми“ за ролята. В края на 90-те и началото на 2000-те той направи скок към филмите с Fools Rush In и The Whole Nine Yards заедно с Брус Уилис.

Той беше една от най-големите звезди в света заедно с колегите си от сериала към края на Приятели Пери получаваше по 1 милион долара на епизод. Но зад кулисите пристрастяването съсипваше живота му. В трудните си периоди той приемал по 55 Викодина на ден и тежал само 128 паунда (58 кг). “Не знаех как да спра“, каза той. “Болестта и пристрастяването прогресират, така че стават все по-лоши и по-лоши с напредване на възрастта.“

В своите мемоари той не спести нищо от трудния път в борбата с алкохола и наркотиците, който беше изминал. В Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing той си спомни как е прекарал два месеца в кома и пет месеца в болницата, когато дебелото му черво се спукало през 2018 г. поради прекомерна употреба на наркотици. Той претърпял седемчасова операция и лекарите казали на членовете на семейството му, че има два процента шанс да оцелее. “В този момент беше почти сигурно, че ще умра“, пише той.

През 2020 г. той предложи брак на бившата си половинка Моли Хървиц, докато бил на "1800 милиграма хидрокодон“, разкри той. “Бях надъхан като хвърчило“, разказва той в мемоарите си. “Паднах на едно коляно. И тя също го знаеше. И тя каза „да“. (Двамата се разделиха през юни 2021 г.)

Той също така призна, че е похарчил над 7 милиона долара, опитвайки се да стане трезвен през годините и е бил 15 пъти в център за рехабилитация. Един от тях дори се случил, когато екранният му образ Чандлър Бинг е трябвало да се ожени за Моника Гелар (изиграна от Кортни Кокс ).

През 2021 г. Пери предизвика безпокойство след появата си в специалното събиране на Приятели. По време на шоуто речта му изглеждаше неясна, той дори се разплаква, докато обсъждаше тясната връзка, която споделяше с колегите си.

“Хората се тревожеха за него, защото не беше в най-добрата си форма по време на записа на срещата“, разкрива трети източник, който казва, че актьорите и екипът “са изпълнени с мъка и са с разбити сърца“ заради загубата. “Разбира се, има първоначално усещане +Можехме ли да направим нещо повече за него?“ Всички те са просто невероятно тъжни.“

“Всички сме толкова опустошени от загубата на Матю“, казаха колегите на Perry’s Friends в изявление до медиите на 30 октомври. “Ние бяхме нещо повече от актьорски партньори. Ние сме семейство. Има толкова много за казване, но точно сега ще отделим малко време, за да скърбим и да обработим тази необозрима загуба.”

На следващата година той разкри, че е бил предимно трезвен от 2001 г. насам, като призна за случайни рецидиви. Пускането на Friends, Lovers и Big Terrible Thing беше катарзисно преживяване за него. “Матю вложи сърцето и душата си в този проект и беше въодушевен, когато стана бестселър“, казва вторият източник. Източникът допълни, че основната цел на Пери с книгата е била да помогне на хората, страдащи от пристрастяване.

В края на 2022 г. Пери гостува в подкаста на Том Пауър, където сподели как би искал да бъде запомнен: “Когато умра, знам, че хората ще говорят за Приятели, Приятели, Приятели. И се радвам за това, щастлив съм, че свърших солидна работа като актьор, както и че дадох на хората множество шансове да се подиграват на моите борби в световната мрежа“, каза той. “Но когато умра, що се отнася до моите така наречени постижения, би било хубаво приятелите да бъдат изброени далеч зад нещата, които направих, за да помогна на други хора.“