Автор
Теодор Муховски

Включете тази вкусна ядка в менюто си, тя забавя стареенето, укрепва сърцето

В Китай ги наричат "ядки на щастието", а в Иран - "усмихнати ядки". Всъщност, когато погледнем към полезните за здравето свойства на шамфъстъка, има за какво да се радваме. Те са чудесни за кожата и очите, помагат за намаляване на теглото и понижават нивата на кръвната захар. Разберете какво още крие шамфъстъкът и как включването му в диетата ви може да се отрази благоприятно на здравето. 

Здравословен ли е шамфъстъкът? 

Отговорът на този въпрос вероятно е очевиден. Шамфъстъкът е една от най-здравословните ядки, така че консумацията му в умерени количества ще има положителен ефект върху целия организъм. 

Колко шамфъстъка трябва да изяждате на ден? 

Препоръчително е това да бъде приблизително една шепа ядки (около 30-40 грама). Ако сте един от заклетите фенове на тези ядки и ви е трудно да спазвате умереност, следвайте т.нар. правило за шамфъстъка. То се основава на това, че при ядене на вкусните ядки се оставя черупката им да се вижда. Това улеснява преценката за размера на консумираната порция и придържането към препоръчителното количество. Психологическият ефект на този трик ни кара да се чувстваме сити по-бързо и да консумираме по-малко калории. 

Шамфъстъкът е полезен за отслабване, но при определени условия 

От една страна, ядките са пълни с полезни съставки, но от друга, много хора избягват да ги консумират при отслабване, тъй като са висококалорични. Колко калории има шамфъстъкът? Той съдържат около 560 калории на 100 грама, но тази стойност до голяма степен се дължи на наличието на ненаситени мастни киселини, които са ценни за здравето. 

Учени: Кайсиевите ядки могат да предпазват от рак
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Учени: Кайсиевите ядки могат да предпазват от рак

Автор Woman.bg

Яденето на шепа шамфъстък на ден по време на диета за отслабване ще се бори ефективно с желанието за сладки и солени закуски. Същевременно те са много добър източник на протеини и фибри, които поддържат усещането за ситост за по-дълго време. 

Ефективен начин за понижаване на кръвното налягане и захарта 

Малките ядки са съкровищница на калий, който е от съществено значение за правилното функциониране на сърцето. Омега 3 мастните киселини подпомагат понижаването на нивата на "лошия" холестерол и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. В същото време те имат нисък гликемичен индекс и оказват трайно въздействие върху намаляването на нивата на кръвната глюкоза и предпазват от големи колебания. Затова шамфъстъкът в диетата на диабетиците се оказва отлично допълнение към ежедневните хранения. Отново обаче трябва да се подчертае ролята на умереността при консумацията им - за да се възползвате от здравословните свойства на шамфъстъка, не надвишавайте 30-40 грама на ден. 

Ядки от шамфъстък и имунитет 

За имунната система трябва да се грижим през цялата година, а не само през есента и зимата, когато настинките сякаш дебнат на всяка крачка. Богатият състав на шамфъстъка ще ни помогне да образуваме бариера, която да ни предпази от настинки. Освен това тази ядка регулира киселинно-алкалния баланс на организма и ще подобрява извеждането на токсините от тялото. 

Яжте шамфъстък за красива кожа 

Антиоксидантите, на които са богати "усмихнатите ядки", се отразяват и на състоянието на кожата. Тя става сияйна и с равномерен тен, а процесът на стареене се забавя. За тена не трябва да се полагат грижи само чрез втриване на огромни количества кремове и лосиони. Балансираното хранене и действията отвътре навън са също толкова важни. 

Здраве за очите 

Редовното консумиране на шамфъстък повишава нивата на лутеин в организма. Това вещество е от съществено значение за поддържане на зрението като на сокол в продължение на много години. За съжаление то не се произвежда в човешкия организъм, затова е необходимо да се доставя с храната. Шамфъстъкът се оказва чудесен съюзник по този въпрос. 

Тези ядки ще бъдат в помощ на професионалните шофьори, както и на хората, които пътуват много и прекарват дълги часове в шофиране. Престоят в слабо осветени помещения за дълъг период от време също има отрицателен ефект върху зрението. Вредни са както твърде малкото, така и твърде многото светлина. 

Обърнете внимание на заобикалящата ви среда и подкрепете тялото си по различни начини - включването на шамфъстък в менюто ще бъде един от най-приятните.

Диетата на Кейт Мидълтън, която ще ви стопи само за 6 дни
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

Диетата на Кейт Мидълтън, която ще ви стопи само за 6 дни

Автор Ева Григорова