Автор
Евелин Попадийна

13 лилави храни за есента

Време е да помислим за себе си, как да се предпазим от досадните вируси, да повишим имунната си система и да повдигнем настроението си. 


Експерти твърдят, че пурпурните продукти дават енергия, сила и настроение през есента. Лилавият цвят е физиологически по-силен от всеки друг цвят – забавя дишането и увеличава продължителността на издишането, може да забавя и контролира пулса, увеличава издръжливостта на сърцето и съдовете. Той потиска рационалното мислене и събужда интуицията, увеличава работоспособността, подобрява съня и стимулира потребностите от духовно развитие.


Лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди.


Патладжан
В него се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри, които помагат за здравословното храносмилане и калий – необходим за регулирането на кръвното налягане. Патладжанът е богат още на калций, магнезий, витамин C и витамин A.


Лилав карфиол
Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, за тях някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака. В него има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин C, витамин K и много други витамини, които засилват имунната система през есента и зимата.


Грозде
Лилавото грозде съдържа изобилие от витамини и минерали – желязо, калий, фосфор и витамин K.


Къпини
Къпините са богат източник на фибри, калций, калий, витамин C и витамин A.


Лилави картофи
Те са наричани храна за боговете. Специалисти твърдят, че картофите в по-тъмни цветове съдържат повече антиоксиданти от останалите. Те са добър източник на въглехидрати, калий, витамин C и фолиева киселина.


Лилави чушки
Те са с висока хранителна стойност, богато съдържание на витамин C и каротин. Лилавите чушки стимулират отделянето на стомашен сок и подобряват храносмилането.

Боровинки
Малките зърна са пълни с антиоксиданти, калий, витамин C и витамин K. Консумацията на боровинки засилва имунитета и предпазва от респираторни заболявания.


Лилаво зеле
В него се съдържат фибри, калций, желязо, калий, витамини C, K и B. Лилавото зеле помага при бронхити, фарингити и ларингити. При спаднал глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне. 


Лилави аспержи
Тези зеленчуци са познати от Нова Зеландия и Австралия. Подобно на зелените аспержи растат над земята и не се белят. На вкус са по-сладки от останалите видове. Губят лилавия си цвят след като се сварят. Стимулират бъбречната функция, благодарение на аминокиселината аспарагин, която съдържат.


Сливи
Сливите съдържат здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин A. Дори и сушени са полезни и осигуряват на организма необходимите вещества за борба с настинките.


Лавандула
Ароматът на лавандуловото масло действа успокояващо, намалява безсънието, безпокойството, мигрената, депресията, акнето, псориазиса и други.


Лилав босилек
Богат на витамини A и C и калций. Полезен е за косата, кожата и очите, а чаят от него е еликсир през студените дни.


Лимец
Лимецът също има лилава разновидност. Той е антиоксидант и биопродукт с лечебни свойства. Богат на витамините A,B и E, белтъчини и минерали – цинк, магнезий, манган, фосфор. За него спокойно можем да кажем, че е лекарство. Съдържанието на цинк в лилавият лимец е много по-голямо от това в обикновения. Високото съдържание на магнезий го прави полезен за хора, които спортуват. И разбира се, не на последно място – този виж пшеница е много по-поносима за хора, които проявяват непоносимост към глутен и не могат да консумират бяло брашно.


Професор Жу Вейбиао създава лилав хляб, богат на антиоксиданти, с 20% по-бавно разградим от обикновения хляб и създаден изцяло от естествени съставки. По негови думи лилавият хляб може да се окаже първата суперхрана в света на тестените изделия.

Как да потиснем апетита: 6 напитки
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Как да потиснем апетита: 6 напитки

Автор Евелин Попадийна