Автор
Евелин Попадийна

Невероятни места: Красивите села по света, където ще искате да избягате от шума и суетата

Все още има места на нашата планета, където можете да се отпуснете и да живеете като обикновен човек. Напоследък „да отидеш да живееш на село“ се превърна във фикс идея за голяма част от жителите на големите градове. Технологичната епоха е супер, но е много уморителна. За щастие на Земята има красиви места, малко познати на туристите, с чист въздух, прясна храна, красива природа и мили хора. Приказка? Не, реалност!


Село Заансе Сханс, Холандия
В малкото селце цари спокойствие, тишина и атмосфера на Холандия от 17-и век. На територията му има само около 30 къщи, няколко действащи мелници и работилници за производство на национални обувки, наречени „кломпи“, музеи на древни занаяти, магазини с пресни продукти и около 300 вида холандски сирена. Овце и крави пасат по ливадите на селото, риби плуват в езерата, а по пътищата местните се разхождат спокойно между къщите или карат велосипеди до околностите. Най-големият бонус е, че ако започне да ви липсва шумът на големия град сте на 15 км от Амстердам.


Село Бибъри, Великобритания
Село Бибъри се намира на река Колн в хълмистия регион Котсуолд. Преди векове поетът и художник Уилям Морис нарича тази местност, която може да се обиколи за няколко часа, най-красивата във Великобритания. И в наше време това място продължава да е източник на вдъхновение за съвременните творци. Всички сгради в селото са изградени от оолитен варовик, който е известен още като „яйчен камък“. Основните забележителности са църквата „Св. Богородица“, която е записана в хроники от 12-ти век, и рибарската ферма, основана през 1902 г. и действаща до днес. Единствен минус за Бибури е пълната липса на връзка с обществен транспорт. До селото се стига само с личен автомобил или с автобус от Лондон до близкия град Сайрънстър, след което се изминават 10 км.

Село Юнавир, Франция
Селото се намира в Елзас, в района на Горен Рейн и е една от точките на Елзаския път на виното. Там живеят едва 600 души, като почти всички са потомствени винари. Историята, която стои зад името на селото, е впечатляваща. Според легендата местните жители са съставили думата „Юнавир“ от имената на съпрузите Юна и Юнона, които са станали известни, благодарение на своите добри дела и благотворителност. Юна е канонизирана след смъртта си, а фонтанът, в който е перяла дрехите на бедните, е кръстен в нейна чест. Съпругът ѝ Юнона прекарва остатъка от живота си в манастир.
Юнавир е много тихо и живописно място, което е известно и със своите жилищни сгради от 15-17 век, църква от 14 век, най-старата мелница и пазар за зърно. 


Село Джегв, Дания
Селото се намира на Фарьорските острови, на 63 км от автономната област на Кралство Дания – Торсхавн и е получило името си на 200-метрово дефиле, което влиза право в морето. Това е най-доброто място за тези, които са много уморени. Факт е, че според проучване от 2006 г. в този район живеят само 49 души. Освен това всяко семейство, въпреки дружелюбието си един към друг, не проявява голям интерес към туристите, които от време на време достигат техния регион. Страхотно място за хора, които обичат да изучават животни. Фарьорските острови са дом на огромен брой редки птици и други диви животни. Фразата „Фарьорски острови“ буквално означава „Овчи острови“. И това не е случайно – там се отглежда специална порода овце. Те присъстват и на герба на района и могат да се видят почти навсякъде. Жителите на селото не използват транспорт, освен велосипеди и лодки. 


Село Гитхорн, Холандия
Селото се намира в провинция Оверисел в Холандия и е известно с това, че на територията му почти няма пътища, а само канали. Водата обгражда градини, улици, сгради и домове. А за да се стигне от точка А до точка Б, трябва да използвате лодка, която можете да наемете. Наричат Гитхорн „Северната Венеция“ или „Холандската Венеция“. 


Село Пампанейра, Испания
Наричат го „бялото село“, то е част от провинция Гранада и се намира в националния парк Сиера Невада на надморска височина от 1058 метра. Населението му е 356 души и е известно с ръчно изработените си килими, които се продават навсякъде. Атмосферата там не се различава от другите райони на Андалусия. Там е шумно, весело и уютно. Местните са много дружелюбни и общителни, обичат туристите, сиестата, вкусната храна и вечерните събирания. Ако желаете да научите повече за испанската култура, то това е вашето място. 


Село Ширакава-го-и-Гокаяма, Япония
Ако сте любители на Изтока, там ще ви хареса. Намира се в отдалечен планински район на остров Хоншу в дефилето на Японските Алпи. Дълго време местните жители са били в пълна изолация от света, благодарение на което са успели да запазят културата си и да създадат уникален стил на архитектура, наречен „gasse-zukuri“, което означава „ръце, скръстени в молитва“. И ако се вгледате внимателно, покривите на къщите, които са построени без нито един пирон, наистина приличат на ръцете на будистите по време на молитва. Селото е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство като „изключителен пример за традиционен начин на живот, перфектно адаптиран към околната среда и местните социални и икономически условия“.

Учените: Животът на планетата Земя е под обсада
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Учените: Животът на планетата Земя е под обсада

Автор Веселина Петрова