Автор
Антония Михайлова

Да се потопим в историята: Защо кралското семейство носи макове през ноември?

Броени дни преди принц Уилям да отпътува за Сингапур, той и съпругата му - Кейт Мидълтън, бяха забелязани да носят брошки с червени макове на реверите си.

След това с такива се появиха Камила, херцогинята на Единбург, отново принцесата на Уелс и дори Меган Маркъл. Какво означават тези брошки и защо всички членове на кралското семейство, в това число публични лица и обикновени британци, окичват дрехите си с тях през ноември? За да разберем отговора, се потапяме в историята на Великобритания повече от век назад. 

Кейт Мидълтън и принц Уилям
Кейт Мидълтън и принц Уилям

Цветето напомня на маковите полета, цъфнали във Фландрия след края на Първата световна война през 1918 г. - мястото, където са се водили много от битките. 

Цветята символизират кръвта на загиналите, пролята на бойното поле. 

Затова през този месец на годината се отбелязва традиционният за британците празник, известен като Remembrance Day, наричан още Денят на мака, Денят на ветераните или Възпоменателна неделя. 

В този ден множеството британци, както и хора от Общността на нациите, носят брошка с мак в знак на почит към всички, загубили живота си за родината.

Забележителна и на бойното поле: Кейт Мидълтън облече военна униформа (Снимки)
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Забележителна и на бойното поле: Кейт Мидълтън облече военна униформа (Снимки)

Автор Антония Михайлова

Тази година Възпоменателната неделя се пада на 12 ноември, тъй като се отбелязва през втората неделя на ноември. На този ден почитта си към загиналите изрази и кралица Камила. 

Тя и Кейт Мидълтън присъстваха на тържеството по повод празника пред Уестминстърското абатство, където е разположен огромен кръст, изграден от макове.

Кралица Камила и принцесата на Уелс - Кейт Мидълтън
Кралица Камила и принцесата на Уелс - Кейт Мидълтън

Интересен начин да почете паметта на загиналите намери Меган Маркъл, която носеше не просто брошка, а цяла жилетка с бродирани макове. 

Тя и принц Хари се срещнаха с военни ветерани в Сан Диего на 8 ноември.

View post on Instagram