Автор
Евелин Попадийна

Защо е забранено да се лети над Антарктида?

Самолетите са най-често срещаният вид транспорт. Прелитат над много краища на планетата, но все още има места на Земята, над които не летят. Най-големият регион е Антарктида, над който не се извършват въздушни пътувания повече от половин век. 


През 1959 г. няколко големи световни сили постигат общо споразумение – да използват южния континент само за мирни цели. Антарктида не принадлежи на никого и никой не е забранил въздушните полети над нея, но все пак авиокомпаниите избягват полети от там, от съображения за сигурност. В случай на извънредни ситуации самолетите няма да имат къде да кацнат. 


Няма как да кажем, че самолети изобщо не летят там. Доста авиокомпании организират туристически полети над ледения континент. Пътуването е много рисково, но винаги се намират ексцентрици, които имат желание да зърнат Антарктида, дори само от птичи поглед.

И до днес този континент остава един от малкото неизследвани райони на планетата. Знаем, че почти 98% от континента е покрит с лед със средна дебелина 2,5 км. Температурите редовно падат под минус 45 градуса по Целзий с ветрове до 320 км/ч.


Няма как да пропуснем и конспиративните теории. Водени от надписите в старите карти, в които при ледения континент пише „Тук са чудовищата“. Голяма част от хората предполагат, че има нещо тайнствено в този континент, друга част вярват, че там има извънземна база.

Отварят отново Баба Вида за туристи
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Отварят отново Баба Вида за туристи

Автор Веселина Петрова