Автор
Веселина Петрова

Профилактичният преглед е най-добрата превенция срещу диабет

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 хил. души с диабет, а над 140 хил. са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. 

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (<7%) и кръвната захар на гладно (4-6.1 mmol/l) и след хранене (<7.8 mmol/l), както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. 

Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт (12%), инфаркт (14%), сърдечна недостатъчност (16%) и ампутации (43%). 

Необходим е ефективен скрининг чрез профилактичните прегледи, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

През 2022 г. само 41% от здравноосигурените лица над 18 години са поискали профилактичен преглед от своя общопрактикуващ лекар. 

180 726 души от тях са били включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2. А 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването. 

За съжаление хората с рискови фактори не се диспансеризират и не се проследяват активно. Липсват и ясни указания в първичната помощ за поведение при установена нарушена гликемия на гладно. 

„Нужни са по-категорични мерки за скрининг и профилактика на хората с висок риск за развитие на захарен диабет, тъй като колкото по-рано се постави диагноза, толкова повече се избягват усложнения и се спестяват средства на здравната система“, казват специалистите.  

Ендокринологът от УМБАЛ „Александровска“ д-р Явор Асьов отбеляза, че в глобален мащаб един на 11 души от възрастното население е със захарен диабет, като 90% от тях са с тип 2. 

Заболяването често протича безсимптомно и се установява случайно. 

Сред основните рискови фактори са възраст над 45 години, фамилна обремененост, сърдечно-съдово заболяване, наднормено тегло или затлъстяване, заседнал начин на живот. 

Превенцията е възможна с промяна на начина на живот, като загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата. 

Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др.), плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории. 

Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. 

Като част от промяната в стила на живот, ендокринологът препоръчва използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите.