Автор
Евелин Попадийна

Проблемите след цезарово сечение, за които лекарите мълчат

Може да се каже, че напоследък стана модерно младите майки сами да избират да родят с цезарово сечение, смятайки го за по-лесния начин. Разбира се, има жени, при които е необходимост, поради медицински причини. Има някои последствия от цезаровото сечение, за които лекарите ще ви предупредят, но все пак е добре да сте наясно с тях.


Проблеми с менструацията
След цезарово сечение менструацията може да бъде много по-обилна и болезнена. Болката ще я има докато белегът на матката ви не зарасне напълно. Причината за това е, че по време на менструацията, мускулният слой на стената на матката именно в областта на белега намалява, което води до болка. Не всички жени забелязват разлика в менструацията преди и след раждането, понякога тялото се възстановява наистина бързо.


Липса на майчински инстинкт 
При естественото раждане, веднага щом бебето се роди, се оставя при майката. Тя се грижи за него, кърми го, гушка го, за съжаление това е невъзможно при жени, които раждат оперативно. Майките виждат детето си след известно време и понякога чувстват бариера между себе си и бебето. Възможно е да отнеме време, докато една жена усети майчинска привързаност.


Кървене
При нормалното раждане матката на жената веднага започва да се свива, което спасява майката от прекомерно кървене. След цезарово сечение има вероятност матката да остане в отпуснато състояние, което води до голяма кръвозагуба. Обикновено това състояние се лекува с медикаменти.


Наддаване на тегло
Нека не забравяме факта, че цезаровото сечение всъщност е операция, която не бива да бъде подценявана. Възстановяването отнема известно време. Някои жени изпадат в депресия, като виждат собствените си тела, спират да се грижат за себе си, хапват сладко от мъка. Затова е добре след раждане всяка майка да ходи на физиотерапия.


Ендометрит
Около 7% от жените, които раждат по оперативен начин, се сблъскват с това усложнение. Инфекцията прониква в матката и започва възпаление. В повечето случаи ендометритът може да бъде лекуван с антибиотици, но понякога се стига до отстраняване на матката.

Проблеми с пикочния мехур
Може да изпитвате неочаквани болки и спазми на пикочния мехур след раждане с цезарово сечение. Друг проблем, който се дължи на отслабените мускули в тази област, е задържането на урината в пикочните пътища, което често води до инфекция. 


Белег
Медицината е много напреднала и има всякаква козметика, която да заличи белега от операцията. Въпреки това раната и белега не са само върху кожата, но и върху матката. Жената трябва много да внимава да не го нарани, защото това може да доведе до сериозни последствия и проблеми при следваща бременност. 


Само и единствено цезарово сечение
Когато една жена роди чрез цезарово сечение, това не значи, че тя няма да роди отново. При повторна бременност обаче се препоръчва да не се опитва естествено раждане, а отново да бъде чрез цезарово сечение. Това е така, защото съществува вероятност от разкъсване на матката.


Срастване
След операцията тялото полага огромни усилия, за да се възстанови. Започва процес, при който се освобождава фибрин, който слепва отново тъканите. Понякога обаче се случва да повлияе на чревните цикли и тазовите органи, което води до срастване. Възможно е да настъпят болки в таза и корена, стомашно разстройство, запек или газове. Не подценявайте този проблем, защото може да се получат усложнения.  


Посттравматично стресово разстройство
Жените, родили чрез цезарово сечение са много по-податливи на това разстройство. Страхът, липсата на подкрепа преди или по време, в някой случаи и след раждане може да повлияят много зле на психиката на майката. Симптомите на този синдром включват лош сън, кошмари, раздразнителност, безпокойство и пристъпи на паника.


Чувство за вина
Всяка жена мечтае за деня, в който ще види бебчето си за първи път. Малко по-различни емоции може да има при жените, които са родили с операция. Някои жени започват да изпитват вина и гняв, дори достигат до спад на самочувствието. Причината е, че стават обект на злобни коментари от жени, които са родили по естествен начин и са усетили родилните болки. Според тях ако жената не е родила естествено, то не е истинска майка. Не трябва да се обръща внимание на такива коментари, защото най-важното е, че жената вдъхва живот и това е чудо, което трябва да бъде оценено. 


Без значение по какъв начин ви се налага да родите, или сте избрали да родите, най-важно е каква майка ще бъдете занапред!