Автор
Антония Михайлова

Удивителни места на планетата, които ще ви пренесат в друго измерение

Каним ви на вдъхновяваща и незабравима разходка из няколко необичайни атракции, където може да се почувствате като в приказка на Дисни! Докоснали се до тяхната прелест, макар и от разстояние, току-виж сте решили да отлетите към тях и да им се насладите със собствените си сетива отблизо.

Къщата Батло, Барселона, Испания 

Къщата Батло (Casa Batlló) в Барселона, преустроена в началото на 1900 г. от великия Антони Гауди, е в нашия списък с необичайни места на планетата. Сградата прилича на къщата на гномовете от Снежанка (ако се намали четири пъти, разбира се). В архитектурата на приказната постройка всичко е обмислено до най-малкия детайл - вълнообразните очертания на фасадата, многоцветните мозайки.

Къщата Батло
Къщата Батло

Между другото, всеки човек, гледайки сградата, вижда нещо различно в нея - едни откриват маски за очи, други - дракон и т.н. Така или иначе, такова разнообразно тълкуване на здание няма никъде другаде по света! Не е изненадващо, че Casa Batlló е обявена за паметник на изкуството през 1962 г., за паметник с национално значение през 1969 г., а през 2005 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. 

Тъмната алея, Ирландия 

Разглиждайки снимки на Тъмната алея, разположена близо до село Арма в Северна Ирландия, човек трудно може да повярва, че такова място наистина съществува. Изглежда сякаш то е някъде в друга реалност, където живее самата злодейка Малефисента от "Спящата красавица"... Буковите дървета са засадени преди повече от 300 години от семейство Стюарт, което живее близо до мястото. С течение на времето клоните са израснали толкова много, че са се преплели един в друг, образувайки главозамайващ сводест тунел. 

Градината изглежда особено красива при изгрев и залез слънце, когато светлината се филтрира през растенията и листата. Тъмната алея е една от най-красивите атракции в света. Вярно е, че не всеки турист стига до нея, твърде далеч е.

Тъмната алеа, Ирландия
Тъмната алеа, Ирландия

Замъкът Пелеш, Румъния 

Замъкът Пелеш, разположен в Карпатите, близо до град Синая в Румъния, е построен между 1873 и 1914 г. по заповед на крал Карол I. Архитектурният му стил не може да бъде назован точно - структурата съдържа елементи от рококо, барок и ренесанс. Това се дължи на факта, че през годините на строителство замъкът е имал няколко собственика и всеки е донесъл нещо свое. Но най-интересното е друго - Пелеш няколко пъти става или резиденция на краля, или музей. 

В момента замъкът е историческа забележителност, чрез която се потапяте в света на детските приказки. Наблюдавайки го, у човек изникват въпроси като например кой би могъл да живее там - принцът, който е бил пленен от Пепеляшка, или звярът, чието сърце било завинаги покорено от хубавицата Бел?

Замъкът Пелеш, Румъния 
Замъкът Пелеш, Румъния 

Алеята на баобабите, Мадагаскар 

Баобабите в района на Менабе в западен Мадагаскар са на около 800 години и достигат височина от 300 метра. В резултат на това човек, застанал на техния фон изглежда като малко насекомо... Зрелището е невероятно!

Априпо, преди това на мястото на алеята е имало два пъти повече дървета, но много от тях били изсечени до корен за ежедневни нужди - за производство на лекарства, козметика и хранителни продукти. Но, очевидно, това е било необходимо, за да изглежда градината като изоставена пустиня... Сякаш Тимон и Пумба ни се крият и надничат иззад стволовете.

Алеята на баобабите, Мадагаскар 
Алеята на баобабите, Мадагаскар 

Фарьорски острови, Шотландия 

Фарьорските острови се намират между Шотландия и Исландия и са част от Кралство Дания. Те са се образували в резултат на изригвания на лава и вулканичен туф в далечната кайнозойска ера. Това място изглежда много впечатляващо - дори през снимката можете да усетите невероятната чистота на въздуха.

Но най-приятното е, че повечето от околните райони са практически недокоснати от човешки крак и когато сте там, изглежда, че сте се озовали в приказна шир... извън времето и пространството. Вероятно много аниматори черпят вдъхновение за своите творение от тези фантастични гледки.

Дворецът Пена, Португалия 

Дворецът Пена, разположен на висока скала и заобиколен от гори, е пример за романтична ландшафтна архитектура от 19. век. Построена е през 1984 г. със средства на принц Фердинанд Сакс-Кобургготски, съпруг на португалската кралица Мария II.

Сега сградата е обект на наследството на ЮНЕСКО и едно от седемте чудеса на Португалия и понякога се използва за официални церемонии от правителствени служители. Е, можем само да се радваме на тези, които имат възможност да посетят Пена и дори просто да се разходят из нея, защото тя невероятно прилича на фантастичните замъци от приказките на Дисни. 

Ха Лонг Бей, Виетнам 

Халонг в превод от виетнамски означава "където драконът е слязъл в морето". Атракцията е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, намира се в провинция Куаг Нин близо до Южнокитайско море и включва около 3 хиляди острова, както и скали и пещери.

Ха Лонг Бей, Виетнам
Ха Лонг Бей, Виетнам

Хиляди туристи идват тук всеки ден, за да се насладят на невероятни природни забележителности. Плакнейки очи в тези приказни гредки, на човек му се струва, че някъде в такива илюстрации плува героинята на Дисни - Мулан.

Манастир Такцанг Лакханг, Бутан 

Действащ будистки манастир, чието име се превежда като "Гнездото на тигрицата", виси на триметрова скала над долината Паро в съседната територия на Индия - Кралство Бутан.

Пещерите на това място са използвани за медитация от древни времена, а сградата се появява през 1692 г. Да стигнете до атракцията не е толкова лесно - за да направите това, трябва да получите разрешение от Министерството на културата на Бутан. И направете това предварително, преди да пътувате до страната. 

Скалите Данксия, ​​Китай 

Това, което виждате на снимката, не е фотошоп, а истински кадри от скалите Данксия в Националния геоложки парк Джание в Китай в провинци Гансу.

Тези живописни цветни скали са се образували преди 100 милиона години в резултат на издигането на местност над вътрешен воден басейн и появата на геоложки феномен, известен като данксия - оцветяване на пясъчник с различни цветове. Никъде другаде няма такива ярки цветове, така че ненапразно атракцията е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Сините пещери на Закинтос, Гърция 

Тук, в Гърция, на северния бряг на остров Закинтос, близо до Сините пещери, любимата малка русалка Ариел може да кореспондира чудесно на този пейзаж. Поне в рисунката има същата чиста тюркоазена вода и красиви скали с пещери...

Сините пещери на Закинтос, Гърция 
Сините пещери на Закинтос, Гърция 

Но сериозно, атракцията е открита през 1897 г. и все още е активна днес. Много туристи предприемат екскурзии, за да стигнат по море с лодка до това невероятно природно чудо. Тези места изглеждат особено впечатляващи при изгрев или залез слънце. 

Петра, Йордания 

Порутеният град Петра е древната столица на Набатейското царство, издълбана направо в скалите преди повече от 2 хиляди години. Оттогава почти нищо не се е променило там. Пристигайки там, сякаш се озовавате в друго измерение.

Йордания и каменният град Петра
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Йордания и каменният град Петра

Автор Woman.bg

Ненапразно през 2007 г. атракцията е избрана за едно от новите седем чудеса на света. Между другото, филмът на Стивън Спилбърг "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" е заснет по тези места през 1989 г. А и пейзажите на Петра малко ни напомниха кадри от анимационния филм "Аладин". 

Национален парк Джаспър, Канада 

Национален парк Джаспър в Канада е дом на много почивни местности, ски курорти и голф игрища. Но има и практически изоставени места. Например малък остров с борови дървета близо до езерото Малайн. Нарича се Spirit Island. След като един от американските фотографи публикува снимки на природната атракция онлайн, хиляди туристи пожелаха да я видят с очите си. В резултат на големия интерес към това място, за да се стигне дотам, се организират редовни маршрути с лодки до острова.

Остров в Национален парк Джаспър, Канада
Остров в Национален парк Джаспър, Канада