Автор
Ева Григорова

Скандал разтърси монархията: Разкриха кой е расистът в кралското семейство

Самоличността на кралската особа, която изразила загриженост относно цвета на кожата на сина на принц Хари и Меган Маркъл, принц Арчи, беше случайно разкрита в холандското издание на най-новата книга за кралското семейство. 

Xander Publishers, издателството, отговорно за книгата, потвърди, че е получило искане от САЩ да спрат продажбите на биографията на Омид Скоби, Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy's Fight for Survival в Холандия. В последното издание на книгата Скоби не назовава изрично името на члена на семейството, който се усъмни в цвета на кожата на принц Арчи поради законите за клевета в Англия. Въпреки това, ранно копие, изпратено до холандски журналисти, включвало самоличността на лицето. Те не пожелаха да разкрият еднозначно името на човека, който бе обвинен в расизъм, но споделиха, че то съвпадало със слухове, които се били появили в медиите през изминалите години. В книгата Brothers And Wives: Inside The Private Lives of William, Kate, Harry and Meghan на Кристофър Андерсън например се твърди, че човекът, който е направил коментарите бил самият крал Чарлз.  

По време на скандалното си интервю с Опра Уинфри през март 2021 г. Хари и Маркъл разкриха, че член на кралското семейство е изразил опасения относно това колко тъмна ще бъде кожата на сина им, когато се роди. Този коментар беше широко критикуван като расистки. Маркъл също разкри, че ѝ е било казано, че синът ѝ няма да получи кралска титла или охрана.

В интервю от януари 2023 г. Хари поясни, че нито той, нито Маркъл са обвинили семейството му в расизъм. Той сподели, че прави разлика между расизъм и несъзнателни пристрастия, заявявайки. Той обаче потвърди, че разговорите за цвета на кожата на сина му са се случили в началото на връзката му с Маркъл.

Двойката никога не е разкривала публично самоличността на човека, който е направил коментарите, въпреки че Хари изключи покойните му баба и дядо, кралица Елизабет II и принц Филип. Маркъл, от друга страна, посочи двама души, които са обсъждали цвета на кожата на сина ѝ в частни писма, разменени с крал Чарлз III през май 2021 г., според книгата на Скоби.