Автор
Патриция Романска

Каква е връзката между обилното менструално кървене и овулацията?

Дължината на цикъла, болезнеността и количеството кръв, което губим, са индивидуални за всяка жена. Въпреки това, има норми, които определят дали менструацията протича по здравословен начин или е показател за по-дълбоки проблеми... 

Една на три жени изпитва необичайно маточно кървене през живота си, като това се случва най-често при менархе и менопауза. Нормалният менструален цикъл има честота от 26 до 35 дни, и трае 3 до 7 дни, като общата кръвозагуба е от 5 до 80 милилитра. Когато кървенето трае повече от 7 дни и загубата надвишава 80 милилитра, това е признак на менорагия. Показател за кръвозагубата е нуждата от смяна на тампоните или превързките на интервали по-кратки от 2 часа, както и появата на едри съсиреци при менструация.

Какви са причините за менорагията? 
Нарушенията на съсирването и полипите по матката са сред някои от причините за обилното кървене, но най-честата причина е овулаторната дисфункция. Нормалното протичане на менструалния цикъл включва фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза. Във фоликуларната фаза, под влиянието на фоликуло-стимулиращият хормон (ФСХ), естрогенът, и лутеинизиращият хормон (ЛХ), протича процесът на избиране и съзряване на доминантен фоликул. По време на овулацията се отделя яйцеклетка, в резултат от което се образува жълто тяло, което е основният цикличен източник на прогестерон в последващата лутеална фаза, по време на която маточната лигавица (ендометриум) се подготвя за потенциално оплождане.

При подготовката на ендометриума за бременност, естрогенът и прогестеронът влияят върху разрастването и сгъстяването му като балансират действието един на друг. При липсата на овулация, не се образува жълто тяло, което да секретира прогестерон, в резултат на което, естрогенът стимулира ендометриума без противопоставяне – той продължава да се удебелява, до степен надхвърляща кръвоснабдяването му. Ендометриалната тъкан става рохка, ронлива и васкуларна, без достатъчна стромална подкрепа, в резултат от което, менструалното кървене е обилно и непрекъснато. 

На какви състояния се дължи овулаторната дисфункция? 
Щитовидните хормони имат синергично действие с ФСХ, който стимулира нормалното развитие на фоликулите, което е необходимо за овулацията. Менорагията е най-често срещаната менструална особеност сред жените страдащи от хипотироидизъм. Според проучване на жени с хипотироидизъм от 2015 г., 40% страдат от обилно менструално кървене. Високите нива на пролактин поради хормонално активни аденоми на хипофизата също са асоциирани с менорагия и овулаторна дисфункция, като намаляват нивата на ЛХ, който стимулира овулацията, като активира интрафоликуларни протеолитни ензими, които отслабват стената на яйчника и позволяват на фоликула да премине.