Автор
Антония Михайлова

Нямам намерение да умирам: Шанън Дохърти разкри, че ракът е засегнал костите ѝ

 Американската актриса Шанън Дохърти, известна от сериалите "Бевърли Хилс 90210" и "Очаровани", разкри в интервю за списание People, че ракът е засегнал костите ѝ. 

52-годишната Дохърти се бори с коварната болест от осем години насам. За първи път актрисата беше диагностицирана с рак на гърдата през 2015 г. Заболяването на Шанън е в четвърти стадий. "Това е като видеоиграта Pac-Man, вече е дошла до костите ми. Но сега съм в много добър режим и се чувствам чудесно. И така ден след ден, месец след месец, година след година. Нямам намерение да умирам", споделя актрисата. 

View post on Instagram
 

Дохърти споделя още, че през януари 2023 г. са ѝ открили ракови метастази в мозъка. Това наложило лечение с лъчетерапия и операция. "Това е едно от най-страшните неща, през които трябваше да премина", отбелязва тя. След операцията актрисата се изправила пред много трудности. 

Тя дори не можела да държи чаша в ръцете си. Освен това тялото на Дохърти не реагирало добре на приема на необходимите стероиди, поради което лекарите намалили дозата. Това обаче влошило състоянието ѝ. 

View post on Instagram
 

"Това продължи около три или четири месеца и след това всичко се нормализира", разказва Дохърти, отбелязвайки, че тя не е човек, който би се предал пред трудностите. "Майка ми имаше мозъчна аневризма, когато бях на осем и имаше 10% шанс да оцелее. Виждах я как работи всеки ден. До последния си ден тя вярваше, че е по-силна от болестта", спомня си актрисата. 

Тя е убедена, че целият ѝ живот досега я е подготвял за изпитанието, през което преминава сега. Звездата вярва, че нищо не се случва случайно на този свят и че се чувства длъжна да помага на хората, сблъскали се с тежката диагноза. Затова и иска да разкаже на света повече за това заболяване. 

Шанън Дохърти
Шанън Дохърти

"Имам платформа, нося отговорност не само към себе си, но и към семействата на тези хора, които също се лекуват от рак. Аз съм много духовен човек, така че когато постигна това, което трябва да направя на тази земя, ще бъда в мир със смъртта. Но все още не съм го постигнала", признава Шанън. 

Дохърти подчертава, че не се страхува от смъртта, но не иска да умре. "Още не съм приключила с живота си. Още не съм приключила с любовта. Не съм приключила със създаването. Не съм приключила с надеждата да променя нещата към по-добро. Не съм приключила", казва непримиримата киноикона на 90-те.

Добра новина: Иновативна система ще лекува рак за 60 дни
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Добра новина: Иновативна система ще лекува рак за 60 дни

Автор Веселина Петрова

Дохърти за първи път говори за мозъчните си метастази през юни 2023 г. Тогава актрисата сподели с последователите си в социалните мрежи, че е много уплашена от диагнозата и че се страхува, че няма да се събуди след операцията. Актрисата беше диагностицирана с рак на гърдата през 2015 г. Година по-късно заболяването се разпространи в лимфните възли, а през 2017 г. имаше ремисия. 

Още през 2020 г. обаче стана известно, че ракът внезапно е прогресирал до четвъртия стадий. Тогава Дохърти даде интервю за Good Morning America. Ето какво каза тя тогава: "Определено имам дни, в които си казвам - защо аз? И тогава си мисля - е, защо не аз? Кой друг? Кой друг освен мен заслужава това? Никой от нас не заслужава това." 

Шанън Дохърти
Шанън Дохърти
GettyImages