Автор
Веселина Петрова

Китай отново стресна света: На какво се дължат случаите не пневмония при децата

Голям процент деца са с пневмония в Китай. Заболяването отчете ръст и в Холандия и Франция. Някои медии го нарекоха мистериозно и това допълнително нажежи ситуацията и събуди тревога в обществото.

В отговор на изисканите от Световната здравна организация (СЗО) повече данни във връзка с "горещата" ситуация, здравните власти на страната докладваха, че не е идентифициран нов патоген. 

Според тях скокът в хоспитализациите е заради усложнения при инфекции, дължащи се на коктейл от добре познати болестотворни агенти, като грипен вирус, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и на микоплазма - Mycoplasma pneumoniaе. Това каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките, пише "Дарик".

Пневмонията засяга деца. Това предполага, че по-големите вече са се срещали с причинителите и имат изградена защита срещу тях, обясни вирусологът. Пневмонията е инфекция и възпаление на белите дробове. Може да бъде резултат от различни вируси и бактерии. Mycoplasma pneumoniae и някои други инфекциозни агенти, включително вирусите, предизвикват т.нар. атипична пневмония. 

Наречена е така, защото се различава в някои отношения (например подход при поставяне на диагнозата, клинична находка) от типичната пневмония, предизвикана от бактерии, като Streptococcus pneumoniae, пояснява проф. Александрова. 

През последните дни от Франция и Холандия също дойдоха съобщения за повишаване на случаите на предизвикана от този патоген пневмония у деца. 

Причинената от Mycoplasma pneumoniae пневмония обикновено е сравнително леко, самоограничаващо се заболяване, често "прекарвано на крак". В някои случаи обаче може да прерасне в тежка, дори животозастрашаваща пневмония, възможно е да доведе и до прояви, излизащи извън границите на белите дробове, обясняваи проф. Радостина Александрова. За лечението се използват антибиотици, включително и от групата на макролидите. 

По-нататъшното развитие на ситуацията с повторната поява на Mycoplasma pneumoniae и активността на респираторни инфекции безспорно е обект на сериозно наблюдение, още повече, че предстои навлизане в зимния сезон. Това би позволило на здравните специалисти да предприемат, при необходимост, бърз отговор и адекватно управление.