Автор
Ева Григорова

Ето как да спрете да отлагате и наистина да изпълните новогодишните си цели

Соня Джас е лектор на TEDx и автор от Торонто, която обучава хората относно темите за здравето, самочувствието, продуктивността, целта и постоянството. Преди да реализира желанието си да стане лектор и автор, тя е била клиентски мениджър в IBM.

От собствения си опит и чрез работа с клиенти тя е установила, че новогодишните обещания се провалят, когато хората си поставят цели, които изглеждат добре на хартия, но не отговарят на тяхната реалност. Тя помага на своите клиенти да поставят реалистични, устойчиви и измерими цели.

Ето нейните стратегии за спиране на оправданията и отлагането и за постигане на целите ви през следващата година.

Освободете се от една идеализирана версия на своето бъдещо аз

Първата стъпка към извършването на промени, които остават в сила, е да се откажете от идеята, че бъдеща версия на вас ще разбере това и ще започне да прави положителни промени въз основа на това къде се намирате днес.

„През целия си живот живях с идеята, че бъдещата Соня няма да страда по начините, по които сегашната Соня страда“, казма Джас. „Мислех, че бъдещата Соня ще намери начин да има повече ангажираност, повече издръжливост – казах си, че тя дори няма да иска понички.“

Още по-непродуктивно е да се поддавате на лоши навици днес в очакване утре вашето бъдещо аз да се държи перфектно - независимо дали това е да изядете всички бисквитки или да се излежавате цял ден. Тази форма на отлагане налага отговорността върху една въображаема бъдеща версия на по-доброто ви аз, която може никога да не стане реалност.

„Толкова дълго бях изпълнена с този копнеж и желание да стигна до това място, където цялото кубче на Рубик ще се подреди по начина, по който трябва“, каза тя.

„Отново и отново осъзнавах, че няма магическа корекция на мисленето – независимо дали е 1 януари, 3 януари или “Сух януариЧ – или която и да е друга версия на тази перфектна начална дата.“ Най-добре е да започнете днес.

Спрете да търсите бързо решение

Джас съветва съветва последователите си да не вярват, че щастието е само един миг, който не зависи от упоритата им работа и вместо това ги насърчава клиентите да се ангажират с дългосрочни промени в мисленето си.

„Искаме да спринтираме и да стигнем възможно най-бързо, защото смятаме, че тогава ще бъдем щастливи и ще можем да намалим скоростта и да си поемем въздух.“ - казва тя. 

Джас обаче открива за себе си, че свързването на щастието с постиженията ни кара да се чувстваме неудовлетворени. Вместо това тя съветва своите клиенти да си позволят свободата да усещат, че това което са в момента е достатъчно, като същевременно напредват. Тя също така предупреждава да не се принуждаваме към „режим на роботи“, който ще ни тласне към нашите цели. Вместо това обърнете внимание на вашето „защо“ зад вашите желания и бъдете осъзнати за него.

Преди да се впуснете с главата напред в целите си за Нова година, тя предлага да направите равносметка на ценностите си и как те се съгласуват с целите ви – дори ако проучването отнеме целия януари. Уверете се, че вашите цели са ваши, а не тези, поставени от приятели или семейство. „Израснах в домакинство, където бях перфектната версия на това, което смятах, че трябва да бъда", каза тя. "Нямах представа къде спират родителите ми и къде започвам аз. Това доведе до ранна криза на средната възраст на 25, когато си казах: „Всъщност не искам да правя това.“

За да определите дали вашите цели и ценности наистина са ваши собствени, тя препоръчва да си водите дневник, да търсите обратна връзка от доверени приятели или професионалисти и да практикувате осъзнаване чрез медитация, дишане и други подобни практики. 

Създайте свой манифест на мисленето 

След като идентифицирате целите си, оценете тактиката си за постигането им и създайте това, което Джас нарича „манифест на мисленето“. „За мен неговата цел е същата като тази на картите на мечтите, в които сте сложили това, което искате да изпита бъдещото ви аз. Поставете себе си в едно подравнено място, където можете да си представите деня си – може би това е „Събуждам се сутринта , краката ми докосват земята и посягам към чаша вода..." Визуализацията на това ви позволява да бъдете главният герой във вашия филм." След това запишете всичко, което най-добре улавя усещането, което искате да изпитате, независимо дали е изявление, ключови думи или задълбочен разказ в дневника ви.

Джас съветва своите клиенти да съхраняват своя манифест на телефоните си и да го използват, за да запомнят целите си и своето „защо“. „Това е функционален модел, чрез който да се захранват решенията, които взимате“, казва тя. „Как иначе взимаш решения? Надявате се, че просто няма да искате поничка? Или че ще искате да отидете на фитнес, когато е тъмно в 16:00 ч.?“

Започнете с малко 

Джас съветва да включите в рутината си малки, устойчиви на грешки навици - да правите дихателни упражнения за няколко минути след като се събудите сутрин или 10 минути разтягане. Така ще можете да създадете промяна в мисленето си и да натрупате инерция. „Ще се движите със собственото си темпо, така се натрупва инерцията.“, казва тя.

Според Джас, това също изисква самоувереност и контрол, знаейки, че ако дремнете една сутрин, защото тялото ви се нуждае от допълнителна почивка, това не е краят на новото ви аз, а това е да сте в хармония със себе си и да знаете, че ще си дадете това, от което се нуждаете, за да постигнете целите си на следващия ден.