Автор
Антония Михайлова

Как жените в Древен Египет са разбирали, че са бременни

От далечни времена до днес жените търсели всевъзможни начини да разберат дали скоро ще се сдобият с рожба. Когато ултразвукът и тестовете все още не съществували, лесното установяване на бременноста бил проблем.

В Древен Египет обаче бил разработен необичаен метод, с помощта на който дамите можели да установят дали са заченали, или не. За него е упоменато в папируси, открити при скорошни разкопки. От тях научаваме, че за да разберат дали в утробата си носят бебе, или не, египтяните използвали зърнени култури, и по-точно - ечемик и пшеница. За целта жената трябвало да извърши само няколко простички манипулации.

Тя вземала две торбчки жито - едната пълна ечемик, а другата - с пшеница, и отивала с тях в тоалетната. Там тя ги използвала като съвременен тест за бременност. Ако при контакт с урината семето в поне една от торбичките започнело да покълва, това означавало, че жената е бременна.

Важно било и кои зърна ще покълнат първи. Предполага се, че това помагало да се определи пола на нероденото дете. Ако първо поникнел ечемикът, жената носела под сърцето си момче, ако поникнело жито - момиче.

Жените фараони на Древен Египет
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Жените фараони на Древен Египет

Автор Woman.bg

През 1963 г., след като научили за подобен метод, който се практикувал в Древен Египет, учени решили да го анализират. Оказало се, че тестът за бременност със зърно можел да покаже 70% правилен резултат.

Това е така, защото високите нива на естроген в урината на жената всъщност влияят върху способността на зърнените култури да покълнат. Но при определянето на пола на нероденото бебе този метод изобщо не бил ефективен.