Автор
Антония Михайлова

Перфектно съотношение между цена и качество: Обявиха най-евтината туристическа дестинация за 2024 г.

Ню Делхи определено не е първият град, за който се сещаме, когато става въпрос за почивка в чужбина. Трябва да се знае обаче, че столицата на Индия е богата на различни древни култури и зашеметяващи забележителности. В допълнение, там е и най-перфекното съотношение цена/качество, тъй като е евтина туристическа дестинация и е богата на приказно красиви места.

Изданието Wethrift проведе малко проучване сред най-бюджетните градове и установи, че Ню Делхи е най-евтиният от тях, получавайки 69,2 точки от 80. При оценяването са били взети под внимание фактори като жилище, храна, атракции и транспорт.

Цени за жилища и развлечения 

Според проучването средно 50 долара ще бъдат похарчени за настаняване при пътуване за двама. Покупки от първа необходимост от магазина за хранителни стоки ще струват около 22 долара, а напитките ще ви излязат 1,5 долара. Билетите за развлечения и екскурзии струват средно 64 долара. Това е почти два пъти по-евтино, отколкото в Истанбул (Турция) и Мадрид (Испания).

Храна 

Храната е това, с което Ню Делхи е известен. В града можете да намерите вкусна улична храна от световна класа на изключително ниски цени. Сайтът Metro препоръчва да опитате сочни агнешки кебапчета на известния пазар в центъра - Чандни Чоук, холе бхатур (комбинация от чана масала и бхатура) с подправки от пазара Карол Багх, и пържени момо в Ладжпат Нагар. Според проучването уличните деликатеси ще струват около 2,5 долара. Опитайте всички варианти на пържено тесто с плънки от картофи, нахут, люти чушки и всякакви други зеленчуци, на които се натъкнете. Ще останете очаровани.

Транспорт 

Транспортът тук също е евтин. Ще трябва да платите около 0,40 долара за пътуване. Изборът на транспорт също е богат, тъй като включва таксита, рикши и дори метро, ​​което има 255 станции.

Бурен нощен живот 

В Делхи ще откриете добри клубове и барове, които остават отворени цяла нощ в дните, когато посетителите са повече. Много от клубовете функционират като ресторанти през деня, но когато вечерята свърши около 22 ч., се превръщат в нощни заведения със сцена за жива музика. Много от тези клубове затварят в 1 ч. сутринта, но баровете остават отворени до по-късно. Клубовете за танци (известни у нас като дискотеки) остават отворени до 6 ч. сутринта.

Забележителности, които трябва да видите

Повече от 20 000 фигури на богове и богини ви очакват в хиндуисткия храм Акшардам. Отбийте се и в Хауз Кхас - район за бохо и винтидж магазинчета, антиквариати и магазини на световни и местни дизайнери. След това отдъхнете в някое от хипстърските заведения с гледка към езерото. 

Надникнете в пластовете на времето по кулата Кутуб Минар. Кутуб Минар е минарето към джамията Кууат ал Ислам и е жив пример за исторически пачуърк. Нейните пет етажа са строени в рамките на 800 години - през различни периоди, от различни владетели, с различни материали. Вижте къде се срещат всички религии в храма Лотус, а в края на деня не пропускайте да снимате по залез Гробницата на Хумаюн, която се смята за предшественик и вдъхновение на великолепния Тадж Махал.

Гробницата на Хумаюн
Гробницата на Хумаюн

Най-доброто време за пътуване до Ню Делхи 

Трябва да планирате посещението си в Ню Делхи според метеорологичните условия. Май е най-горещият месец в Индия, така че ако пристигнете там в този период, рискувате да не се насладите на страхотните изживявания, които предлага Ню Делхи.

Освен това можете да персонализирате пътуването си до различни фестивали като Дивали (31 октомври 2024 г.), Холи (24 март 2024 г.), Наваратри, който продължава девет нощи през октомври, и големия парад на Деня на републиката на Индия (26 януари).