Автор
Теодор Муховски

Как стресът влияе на красотата и здравето ви

Човешкото тяло е сложна "конструкция", в която всичко е взаимосвързано. Тялото реагира на всяка емоция и дори мисъл по определен начин. Стягане и напрежение - естествена, присъща на природата, реакция на външните обстоятелства. 

Психологът Виталий Самсон обяснява какво представлява психосоматиката и как да разпознаваме сигналите на тялото. 

Какво е емоция 

Емоцията е психичен процес, чиято задача е да помогне на човека да се адаптира към условията на околната среда. А събитията, които влияят върху появата на емоцията, могат да бъдат както физически, т.е. да се случват в реалността, така и въображаеми - спомени, фантазии, мисли. 

Например ловец в гората е нападнат от глутница вълци. Той изпитва страх, безпокойство, тялото му се напряга, за да избяга или да отвърне на удара на хищниците. Задачата на психичната му система е да приведе тялото в състояние на бойна готовност, така че човекът да успее да оцелее и да излезе от ситуацията без вреда за здравето. 

Какво се случва с тялото в този момент? Емоцията на страх и опасност задейства симпатиковия дял на вегетативната нервна система, който реагира на ситуации, свързани с възможна заплаха. Физически това се изразява по следния начин: сърдечният ритъм се увеличава, кръвното налягане и нивото на глюкозата в кръвта се повишават, бронхите се разширяват, храносмилателният тракт се свива и мускулите стават тонизирани. 

Ако човекът е имал психологическа травма от това събитие (бил е шокиран, силно уплашен), тогава яркостта на емоциите при спомена ще бъде точно същата като при действителното нападение на вълците. И тялото ще реагира на спомена по същия начин: ще се свие, ще се напрегне и ще се подготви за нападението. Въпреки че в действителност човекът вече си е у дома и е в безопасност. 

Този пример показва, че състоянието на тялото се влияе както от физическото събитие, така и от мислите ни. 

Последици от притискането и блокирането 

Редовното стягане води до това, че към спазмираната част на тялото вече не постъпва достатъчно кислород. Частите на тялото, които най-често са блокирани, могат да започнат да функционират неправилно. Впоследствие това може да доведе не само до дискомфорт и болка, но и до действително заболяване. 

Психосоматиката се занимава именно със състояния и заболявания, причинени от психологически и емоционални фактори. Смята се, че 15-50% от хората в света имат психосоматични разстройства. Въпреки това учените все още провеждат изследвания за влиянието на стреса, тревожността и депресията върху заболяванията на организма. 

"Като клиничен психолог съм убеден, че психичните процеси могат да бъдат причина за телесни заболявания. Въпреки че класическата медицина все още не е приела факта, че психосоматиката съществува, и много лекари я папагалстват", казва Виталий. 

Когато човек преживява дълъг и продължителен стрес, тялото му задължително реагира на това състояние със спазми, схващания и блокажи. Ако то не знае как да се справи с тях, органите, които са най-уязвими поради генетиката и физиологията, постепенно започват да отказват. Например бъбреците, стомахът, сърцето, кръвоносните съдове. Не напразно сърдечносъдовите заболявания са сред петте най-популярни заболявания в света. 

Когато човек е често напрегнат, той има ограничено снабдяване на кръвта с кислород, кръвоносните съдове се запушват и рискът от инфаркт се увеличава. Според статистиката около 20% от пациентите с кардиологични заболявания страдат от депресия, при други заболявания тази цифра е само 5%. 

Защо тялото остава напрегнато 

Представете си, че сте много ядосани на някого. Пръстите ви се стискат в юмрук, сърцето ви бие по-бързо, краката и стомахът ви се напрягат. Но поради морални и етични норми не можете да доведете тази верига от естествени реакции до край - например да ударите нарушителя. И така, той си е отишъл, но стиснатият юмрук е останал. 

Когато малко дете чуе викането на възрастен, естествената му реакция е да се свие на кълбо. Този естествен инстинкт му помага да достигне до състояние на готовност за опасност, която се символизира от силния звук. Детето обаче е напълно беззащитно пред възрастния. И тонизирането на тялото му няма да го доведе до нищо - със сигурност няма да може да се отбранява. В идеалната картина на света възрастният ще вземе бебето на ръце, ще го погали, ще му каже с нежен глас, че всичко е наред. Тялото на детето ще се отпусне, щипките ще изчезнат - вече няма заплаха и организмът ще излезе от тревога. 

Ако детето не бъде успокоено, тялото му ще остане напрегнато. Отвреме-навреме мускулите ще се тонизират, когато гласът се повиши или се изкрещи. Тялото ще фиксира това положение като реакция на стреса. 

Редовността на подобни процеси води до мускулни спазми, които няма да могат да се отпуснат - в крайна сметка детето не е в състояние да се успокои. Това често се превръща в порочен кръг: негативните емоции водят до напрежение в тялото. А напрежението, от своя страна, дава дискомфорт и основа за нови негативни преживявания. 

Например много хора се страхуват от публични изказвания. Щом излязат на сцената за първи път - голямата аудитория предизвиква страх от провал, сърцето се свива, краката треперят, дланите се потят, раменете "пълзят" нагоре, мускулите на челото се напрягат. И ако човек не е отработил този страх, тялото ще има спусък всеки път, когато излезе на сцената - да се свие, както е програмирано още първия път. В края на краищата подсъзнателно той вече ще очаква онези емоции и физически прояви, които няма да му позволят да уважи представлението. 

Как да се отървете от блокажите в тялото 

На първо място, за това ще ви помогне практиката, ориентирана към тялото. Тя се основава на концепцията за функционалното единство на телесното и психичното. Методът помага на човек да установи контакт със собственото си тяло и да се научи на саморегулация. Съществуват много техники: "заземяване", "центриране", работа с тялото, работа с емоциите и други. Опитният специалист със сигурност ще намери подходящия метод. 

Всякакви физически упражнения също помагат да усетите тялото си: редовни сутрешни упражнения, физическа подготовка, пилатес, бягане, йога, цигун и други. Всички спортове и дейности, при които влизате в контакт със собственото си тяло, със сигурност ще ви бъдат от полза. 

Дихателните упражнения са много добър начин да се научите да се отпускате. В края на краищата освобождаването на напрежението е първата стъпка към премахването на блокажите в тялото. 

Масажът е много добър за отстраняване на блокажите. Професионалният масажист действа физически върху блокираната област, като освобождава място за притока на кислород и кръв. Физически започваме да се чувстваме много по-добре и по-леко. Физическото облекчение е последвано от психическо облекчение. 

За всеки е важно да се научи да говори за емоциите си, да открива и идентифицира чувството в момента. "Много съм ядосан в момента" - когато кажем тази фраза, тя абсолютно ни кара да се чувстваме по-добре. Емоционалната интелигентност помага на тялото да се освободи от негативните емоции, без да ги събира на стегнат възел. 

След като сме се научили да разпознаваме дадена емоция, трябва да намерим изход за нея, т.е. да я изживеем. Крещете от сърце, докато сте сами в колата, бийте боксова круша, разкъсайте лист хартия на малки парченца, избягайте набързо, напишете всичките си мисли в момента за дадена ситуация или човек. Всяка форма на освобождаване на емоциите ще бъде много по-полезна, отколкото тяхното трупане. 

Това, което се случва, е, че от детството сме научени да пазим емоциите си за себе си. "Момчетата не плачат", "вземи се в ръце", "истеричен" и други нагласи, породени от детството, не ни дават право да освобождаваме емоциите си по екологичен начин - например чрез сълзи. 

Професионалният психолог ще ви помогне да намерите хуманен и подходящ начин за изживяване на чувствата. И тогава облекчението няма да закъснее. И ще последва едно по-здраво и свободно от блокажи тяло.

6 женски метода за облекчаване на стреса
ПО ЖЕНСКИ
Автор Астролог - Ивелина Пенчева

6 женски метода за облекчаване на стреса

Автор Астролог - Ивелина Пенчева