Автор
Евелин Попадийна

От дантеленото бельо до панталоните и лилавото: Модни тенденции, които са били забранени в миналото

Днес сме свободни да изразяваме себе си неограничено. Имаме право да се обличаме както искаме, да носим бижута и аксесоари, които харесваме и да не се притесняваме. Живеем във време, в което световноизвестните дизайнери измислят странни модели рокли, огромни бижута и още по-огромни чанти. Сами решаваме дали да сме с руса, червена, черна, а защо не и синя коса. Имаме свободата да покажем себе си така, както самите се виждаме и харесваме. 

Трябва да знаем, че сме привилегировани да имаме тази възможност, тъй като е имало периоди, в които едни от най-емблематичните експерименти с дрехи и аксесоари са били забранени със закон. Тези ограничения са активно прилагани по политически причини, а в някои случаи причините са били доста по-повърхностни. Ще ви разходим в историята на модата, когато различни дрехи, аксесоари и избор на прическа са били обект на контрол и дори забрана.

Започваме с дамските панталони. Колкото и да сме свикнали с тях, в миналото жените е трябвало да извоюват правото си да носят панталони, тъй като тази дреха е смятана за типично мъжко облекло. 

Това със сигурност ще ви прозвучи странно, но през 2014 година Русия, Беларус и Казахстан забраняват производството, вноса и продажбата на синтетично дантелено бельо. Забраната изтъква аргумента, че материалът не абсорбира влагата и може да създаде дерматологични проблеми.

Друг интересен факт е, че през 14 век закон във Великобритания забранява на бедните семейства да носят коприна и кожа, както и лилав цвят – той е бил „запазена марка“ на елитарните прослойки на обществото.

Между 1938 и 1959 година в САЩ са забранени късите панталонки.

Всички мъже са луди по жени с тънки талии, корсетът е нещото, което помага на дамите да изглеждат перфектно. Но той може и да бъде опасен, защото създава затруднения с дишането и свободното движение на тялото. Това обаче не е причината жените да спрат да го носят. През Първата световна война в САЩ има недостиг на метал, който е компенсиран със спирането на производство на корсети.

И последно – в миналото се е смятало, че късата коса е свидетелство за нисък социален статус. В началото на 20-ти век обаче жените масово започнали да отрязват косите си, в името на половата революция.

А вие как бихте се чувствали, ако не можехте да изразите свободно същността си, бихте ли отрязали косата си в знак на протест?

Панталоните, които ще са демоде през 2024 година
МОДА
Автор Евелин Попадийна

Панталоните, които ще са демоде през 2024 година

Автор Евелин Попадийна