Автор
Веселина Петрова

Най-тежката българка се подложи на операция

Най-тежката българка, Десислава от Ловеч, се подложи на гастректомия, която представлява оперативно отстраняване на 80% от стомаха. 

35-годишната жена решила да направи първата крачка към пълната промяна. "Добре се чувствам. Не изпитвам болка, по-скоро тежест", споделя тя и след операцията. Разходите са поети от фондация. 

До операцията се стига, защото 35-годишната жена е затворник не просто в дома си, а в собственото си тяло. Тежи над 200 кг. А ежедневието влошава цялостно здравето ѝ. Започва да получава паник атаки. Вдига високо кръвно. Папиломи изникват непрестанно по тялото ѝ. Зъбите ѝ падат - не може да се храни и изпитва нечовешки болки всяка вечер. 

От фондацията са се погрижили и за това Деси да се чувства добре след операцията, като са сменили леглото, на което спи. Сега следват няколко месеца на лечение и спазване на строг режим, като първите две седмици тя ще бъде само на течна храна, пише "България Днес".

Напоследък този тип лечение при пациенти с наднормено тегло е все по-предпочитан. Трябва обаче внимателно да бъдат преценени всички плюсове и минуси. А пациентите трябва да работят и с терапевт след операцията, защото често се случва да изпаднат в депресия. 

Важно е да осъзнаят, че след операцията им животът няма да бъде същият - менюто намалява рязко като количество, нужно е стриктно спазване на правилата, за да не се стигне до проблеми.