Автор
Антония Михайлова

Кого никога не бива да избирате за кръстник на детето си

Кръщението на бебе е едно от най-важните тайнства в православната църква. Този акт на съприкосновение на малкото човече с божественото е голяма отговорност както за родителите, така и за бъдещите кръстници. Към избора на "небесни" майки и бащи трябва да се подхожда с изключителна сериозност.

Какво е необходимо за кръщението на дете

Според някои духовници бебето трябва да бъде кръстено не по-рано от 40 дни след раждането. Те се основават на схващането, че до този момент майка му е "нечиста" и не може да участва в ритуала. Всъщност църквата няма наложено правило относно деня на кръщение. Човек може да бъде кръстен и да "намери Бог" по всяко време от житейския сипът - както от първия ден от появата си на бял свят, така и в зряла възраст.

Когато планирате да извършите церемонията, подгответе всичко необходимо според традицията за кръщението на дете:
- нагръден кръст, осветен в църквата;
- нова дрешка;
- свещи;
- нови кърпи;
- чисти дрехи за преобличане на детето след акта на кръщение.

Всяка църква има свои собствени обичаи, така че не забравяйте да се консултирате с духовника: колко свещи и кърпи са необходими, какво е нужно за получаване на документ за кръщение, дали е възможно да правите снимки и видео в храма и други подробности.

Как да изберем кръстник

Може да избираме един кръстник, а може и двама. В първия случай е важно кръстникът да е от същия пол като детето. Самият човек, който има честта да стане кръстник или духовен баща/духовна майка на детето, трябва да е кръстен.

Църквата вярва, че основната отговорност на кръстника е да гарантира, че детето ще израсне като добър християнин. Имайте предвид: не можете да промените своя кръстник, дори ако той се окаже лош човек. В този случай се препоръчва да се молите за него с цялото си сърце. Има само едно изключение – ако той си е сменил вярата. Има суеверие, че неомъжена жена не бива да бъде кръстница, тъй като тя може да прехвърли щастието си на кръщавания и самата тя да не може да намери партньор в живота си и да не създаде пълноценно семейство. Но това е просто суеверие. В тази връзка всяко семейство има право самостоятелно да реши кого да избере за кръстница на детето си. В случая по-важно е кръстницата да бъде добросърдечна, вярваща и да поеме ролята си отговорно.

Не бива да избирате за кръстник:

- атеист и привърженик на други религии, освен в специални изключителни случаи, когато е позволено православни да изберат протестанти или католици за кръстници;
- Непълнолетни;
- Некръстени;
- Семеен партньор - кръстниците стават духовни брат и сестра, в този случай те не могат да споделят брачното легло;
- Представители на църквата - монаси, свещеници.

Правила за кръщение

Можете да кръстите бебе или възрастен във всеки ден от седмицата, но трябва да вземете предвид работното време на храма и съществуващия график - всяка църква има определени дни и часове за кръщения.

Основни правила, които родителите трябва да знаят
:

- Кръстници могат да станат лели и чичовци, баби и дядовци и други роднини, но не и самите биологични родители;
- За кръщение е достатъчен един кръстник, за момчета - кръстник, а за момичета - кръстница;
- Според традицията кръстниците купуват кърпи, нагръдно кръстче и нова дрешка, с която се преоблича бебето;
- По време на кръщението детето ще получи ново име - неговият небесен покровител, което ще се използва в църковните записи;
- Церемонията се извършва безплатно, но въпреки това в някои храмове е предвидена такса за нея.

Ето кои са най-важните 9 минути в живота на детето ви
МАМА И ДЕТЕ
Автор Веселина Петрова

Ето кои са най-важните 9 минути в живота на детето ви

Автор Веселина Петрова

По време на кръщението родителите не трябва да докосват бебето, те имат право само да наблюдават хода на церемонията. Но духовникът може да направи изключение, ако детето плаче и е разтревожено.

Кръщението е не само църковен ритуал, но и второто раждане на бебето - на този ден то става светъл и безгрешен човек. Въпреки факта, че след кръщението детето попада под закрилата на своя светец, родителите и кръстниците са тези, които са отговорни за духовното развитие и израстване на детето.