Автор
Евелин Попадийна

Не правете това пред детето, можете да съсипете психиката му

Всяко семейство иска да бъде перфектно – да не се карат помежду си, да нямат разногласия, да са в синхрон. Това обаче няма как да е постоянно, дори и най-перфектните семейства имат слаби моменти, в които се карат, а понякога дори стигат до бурни скандали. Това обаче не бива да се случва пред детето, тъй като детската психика не е в състояние да приеме събитията.

Когато родителите се карат, светът на детето се разделя на две части. Едва ли не трябва да избира между мама и тате. Това предизвиква напрежение, заради което може да развие психически разстройства. Отделно, наблюдавайки родители, които не могат да стигнат спокойно до консенсус, детето „попива“ този модел на поведение и започва да мисли, че ако има разногласия, трябва да се крещи и да се проявява агресия. 

Това обаче далеч не е единственото нещо, което трябва да се случва пред очите на детето. Ето на кои други неща не трябва да стават свидетели:

Разговори на висок тон
Общуването с детето трябва да става със спокоен тон и взаимно уважение, то не бива да се страхува от родителите си. Ако сте в конфликт с половинката си и разговора започва да се води на висок тон, то по-добре натиснете бутона „пауза“. Отделете детето, а след това решете проблема помежду си. В зависимост от това колко често детето наблюдава конфронтацията между родителите си, то ще развие обичаен модел на поведение. Възможно е да се затвори в себе си, да изпадне в паника или да прояви агресия.
 

Използване на ругатни и обиди
Със сигурност сте чували, че децата „попиват информацията като гъби“ – вярно е! Ругатните и обидите в присъствието на детето са недопустими. Те разчитат поведението на значимите за тях възрастни и го смятат за правилно. Хубаво е в моменти на гняв просто са се сдържите, за да не давате лош пример на детето. 

Въвличане на детето в скандала
Фрази като „Майка ти започна…“ или „Баща ти го направи първи…“ са абсолютно забранени пред детето! Също така не бива да карате детето си да избира кой родител е прав и кой – не. То обича и двама ви еднакво и е нелепо да го принуждавате да избира. Ако все пак сте допуснали да стане свидетел на конфликта, то поговорете с него, обяснете му, че такива неща се случват и не е нещо фатално.

Физическо насилие
На първо място държим да кажем, че насилието е недопустимо, но ако детето види как мама и татко се удрят дори леко, ситуацията ще остави негативен отпечатък в детската психика. Последствията могат да бъдат необратими. Детето може да се затвори в себе си, да развие фобии, а в бъдеще да реши, че физическото насилие е единственото възможно решение на конфликта.

Обсъждане на детето в негово присъствие
Общуването с детето е трудно, но трябва да се случва. Ако е възникнала неприятна ситуация и не сте доволни от поведението на рожбата си, не го обсъждайте с други хора, а поговорете с него. Опитайте се да му обясните, че това поведение не е приемливо и трябва да е по-спокоен. Важно е да запазите спокоен тон и да обърнете внимание не само на отрицателните, но и на положителните страни на детето. По този начин ще запазите авторитет, а то ще научи урока си. Ако обаче споделите за поведението му на друг човек и то пред него, рискувате да изгубите доверието му и да му създадете излишни комплекси.

Отглеждането и възпитанието на децата е много трудно начинание. Нужно е винаги да подхождате спокойно, мило и нежно. На децата не трябва само да им се говори как трябва да се държат, а и да им се показва. Не забравяйте, че децата прилагат това, което виждат.

5 качества, които децата наследяват само и единствено от мама
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

5 качества, които децата наследяват само и единствено от мама

Автор Антония Михайлова