Автор
Евелин Попадийна

Паяк вкъщи: Ето защо не трябва да го убивате

Според поверията, ако убиеш паяк, носи лош късмет. Освен суеверията, от биологична гледна точка също съществуват добри доводи – паяците са важна част от екосистемата и избавят домовете ни от много опасни вредители. Мат Бъртън, ентомолог от Държавния университет на Северна Каролина, приканва: „Не убивайте следващия паяк, който видите в дома си. Паяците са важна част от екосистемата на вашия дом и също така са самостоятелни организми.“.

Заедно с колегите си, Мат провежда проучване на 50 градски и селски къщи. Във всяка една открили паяци, като най-често срещаните са паяци-сенки и паяци-сенокоси. Общото между тези два вида, е че изграждат паяжина и чакат жертвата да падне в нея.

„Паяците ядат всичко, което могат да хванат. Редовно улавят вредители и насекоми, пренасящи болести (комари). Дори има вид скачащи паяци, които предпочитат да се хранят с кръвта на комарите. Не забравяйте, че когато убиете паяк, не просто отнемате живота му, а се лишавате от важен за вашия дом хищник“, отбелязва биологът.

Почти всички паяци са отровни, но отровата на повечето видове е твърде слаба, за да навреди на хората. Зъбите им трудно могат да пробият човешката кожа, а ухапванията им са изключително редки. Важно е обаче да запомните, че има видове, чието ухапване представлява опасност за хората, например „черни вдовици“ и „локсосцели“.

Бъртън съветва при следваща среща с паяк във вашия дом, не да го убивате, а да го оставите да си живее и да ви помага в борбата с вредителите. Ако пък няма как да съжителствате с тях, то се опитайте да го изнесете извън къщата и да го пуснете на свобода, така и двете страни ще са доволни.

8 китайски тайни за почистване на дома, които трябва да усвоите
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

8 китайски тайни за почистване на дома, които трябва да усвоите

Автор Теодор Муховски