Автор
Антония Михайлова

Кое мляко е полезно - пълномасленото или нискомасленото

Млечните продукти винаги са попадали в графата полезни напитки, които експертите с охота са препоръчвали за консумация още от ранна детска възраст. Сред тях винаги добре дошло е и прясното мляко, въпреки че мнозина отказват да го консумират или предпочитат то да е нискомаслено, доверявайки се на съветите на диетолози и други специалисти.

Оказва се обаче, както нискомаслените, така и пълномаслените носят ползи за здравето. Ето защо лишаването на организма от вторите не е добра идея.

Първо, нека да уточним, че маслеността на млечните продукти се определя като процент от общата течност спрямо теглото. Под обезмаслено мляко се разбира това, което съдържа по-малко от 0,5% млечна мазнина. Нискомасленото пък съдържа 1% млечна мазнина – то се получава, като се отстранят мазнините от пълномасленото. Последното се характеризира с 3,25% млечна мазнина.Всеобщото мнение за пълномасленото мляко досегаНапълно логично е, когато масленият процент в един продукт е по-висок, калориите в него да са повече. Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко е сред главните причини мнозина да го избягват, залагайки на нискомасленото такова. Тъй като в него се съдържат наситени мазнини, редица здравни експерти съветват да го ограничаваме, за да избегнем риска от завишен холестерол и съответно от появата на сърдечно-съдови заболявания.

Дали обаче отношението на експертите към пълномасленото мляко е справедливо?През последните години все повече експерти стигат до заключението, че притеснението ни спрямо пълномасленото мляко е напълно излишно. Нови проучвания сочат, че консумацията на наситени мазнини в умерени количества няма пряка връзка с развитието на заболявания на сърцето.Освен това изследователите допълва, че пълномасленото мляко по никакъв начин не спомага за натрупването на килограми. Напротив, според проучвания то дори може да ни помогне да контролираме теглото си, подчертават още учените.

Митове за млякото, на които не трябва да вярвате
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Митове за млякото, на които не трябва да вярвате

Автор Евелин Попадийна

С това ползите на пълномасленото мляко за здравето не се изчерпват...То може да ни предпази от хронични заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2 и безплодие.В заключение учените отбелязват, че няма причина да избягваме пълномасленото мляко, освен в случаите, когато се налага да спазваме нискокалорична диета, наложена поради здравословни причини. Пълномасленото мляко е богато на калция, витамин D, фосфор и калий, изтъква още здравните експерти, цитирани от Health Line.