Автор
Елена Ангелова

Тези 2 рецепти със семена подмладяват цялото тяло

В природата съществуват семена с висока хранителна стойност. Те съдържат голямо количество полезни вещества, които имат мощен подмладяващ ефект върху тялото.

Амарант-ът или Котешка опашка, е род тревисти растения от семейство Амарантови. Някои видове Амарант се отглеждат като зърнена, други – като зеленчукова култура, трети – като декоративни растения. Има и видове, които се считат за плевели.

Семената на това растение имат висока хранителна стойност и съдържат голямо количество полезни вещества – имат балансиран аминокиселинен състав на протеините, ненаситени мастни киселини, микро и макро елементи.

В народната медицина амарантът се използва като източник на витамини, като възстановителен, тоник. Пресните листа на растението се използват за приготвяне на салати, сушените се използват за напитки и сосове.

Семената на Амарант могат успешно да заменят гриса. Също така, може да се приготви брашно от семената на растението, което имат орехов сладникав вкус, но няма фибри. Така че към него може да се добавят пшеница или ръж. От смес от такова брашно се приготвят бисквити и други хранителни продукти. Освен това поради сладкия му вкус те могат да се приготвят без добавяне на захар.

А ето и рецептата за подмладяващата смес, която допринася за прочистването на организма:

Вземете в равни части жълт кантарион, цветове от лайка, брезови пъпки и семена от Амарант. Сместа се смила се на кафемелачка. Приема се по 1 чаена лъжица с вода три пъти на ден половин час преди хранене. Курсът продължава три седмици. Тези семена имат мощен подмладяващ ефект върху тялото.

Можете също така да приемате и покълнали семена от Амарант, които са мощен имуномодулатор:

Залейте семената на това растение с малко вода и когато те започнат да покълват ги приберете в хладилника на долния рафт. От тези покълнали семена се вземат по 2 супени лъжици два пъти на ден.

Внимание! Семената на Амарант-а НЕ се препоръчват на лица, страдащи от камъни в бъбреците и камъни в жлъчката (холелитиаза), предупреждават диетолозите. Ето защо, преди да използвате семена от амарант, трябва да се консултирате с лекар.