Автор
Антония Михайлова

Ето коя е на-щастливата страна в света за 2024 г.

Финландия е призната за най-щастливата страна в света. Данните се появиха в годишен доклад, който експерти изготвиха за ООН по повод Световния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март.

В доклада се отбелязва, че страната е призната за най-щастливата за седма поредна година. Дженифър Де Паола, изследовател на щастието в Университета в Хелзинки, Финландия, заяви пред AФП, че близката връзка на финландците с природата и здравословният баланс между професионалния и личния живот са ключови фактори за удовлетвореността им от живота. Освен това финландците може би имат "по-постижимо разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение например със САЩ, където успехът често се отъждествява с финансова печалба, допълни тя.

На второ място е Дания, а на трето - Исландия. Русия е на 72-ро място, Казахстан - на 49-о, Украйна е на 105-а позиция.

На дъното на класацията сред 143-те изследвани държави остава Афганистан, измъчван от хуманитарна катастрофа, откакто талибаните си върнаха контрола през 2020 г.

Докладът за световното щастие се публикува от 2012 г. по инициатива на Общото събрание на ООН. Изследователите вземат предвид такива показатели като БВП на глава от населението, ниво на социална подкрепа, продължителност на живота, зачитане на гражданските права и свободи, сигурност на работното място, ниво на корупция и др.

Интересното е, че САЩ и Германия не попадат в топ 20 на най-щастливите нации за първи път от създаването на доклада. Двете страни заемат съответно 23-то и 24-то място. Изненадващо пък Коста Рика и Кувейт се наредиха сред първите 20 в списъка, позиционирайки се съответно на 12-то и 13-то място.

В доклада се отбелязва, че в класацията на най-щастливите страни вече не влизат най-големите държави в света. "В топ 10 на страните само Нидерландия и Австралия имат население над 15 милиона души. В цялата топ 20 само Канада и Обединеното кралство имат население над 30 млн. души."

Афганистан, Ливан и Йордания отбелязват най-резкия спад от 2006-2010 г. насам. За разлика от тях източноевропейските страни Сърбия, България и Латвия отчитат най-голямо увеличение на гражданите, които се чувстват щастливи.

Усмихнете се! Днес е Международният ден на щастието
ПО ЖЕНСКИ
Автор Woman.bg

Усмихнете се! Днес е Международният ден на щастието

Автор Woman.bg

Тазгодишният доклад установи също, че по-младите поколения са по-щастливи от по-възрастните в повечето региони по света - но не във всички.

В Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия щастието сред групите под 30 години е спаднало драстично от 2006-2010 г. насам, като по-възрастните поколения вече са по-щастливи от младите. За разлика от тях, в Централна и Източна Европа щастието се е увеличило значително при всички възрасти през същия период.