Автор
Антония Михайлова

Как да почистите кафемашината с оцет

Трапезният оцет (6%) е полезно почистващо средство от естествен произход. Оцетът улеснява премахването на мръсотия и котлен камък, което го прави много ефективен за почистване на кафемашини, които влизат в пряк контакт с вода и нейните минерали.

Трябва да почиствате кафеварката си с оцет поне веднъж на всеки шест месеца, за да поддържате хигиенната чистота на уреда и отличния вкус на свареното кафе. Ето как:

Приготвяне на кафемашина и разтвор на оцет

Стъпка 1: Извадете филтърния съд от уреда и изтръскайте останалото смляно кафе

Изпразнете филтърния контейнер. Изхвърлете стария използван филтър, ако още не сте го направили (ако приемем, че устройството използва сменяеми филтри). Отцедете останалата вода от последното варене на кафе.

Стъпка 2: Изплакнете филтърния контейнерЛеко изплакнете филтърния контейнер с топла вода. Това е необходимо, за да не останат частици кафе в него. Ако смляното кафе полепне по стените на съда, измийте го със сапун и след това изплакнете с вода. Поставете контейнера обратно на мястото му, когато всички остатъци от кафе са отстранени.

Стъпка 3: При липса на други...

Освен ако не е указано друго в инструкциите на уреда, използвайте 1 част оцет и 2 части вода, за да приготвите почистващ разтвор. Някои кафемашини обаче препоръчват използването на по-малко концентриран разтвор на оцет. Препоръчителното количество оцет и вода за приготвяне на разтвора обикновено може да се намери в инструкциите за устройството или в интернет.

Ако вашата кафе машина изисква по-малко концентриран разтвор, можете просто да използвате само ⅓ оцет и ⅔ вода.Стъпка 4: Пригответе почистващ разтвор с нормална концентрация (според инструкциите)Пригответе почистващ разтвор с нормална концентрация (съгласно инструкциите). Смесете 1 част трапезен оцет (6%) и 1 част топла вода. Ако вашата кафемашина изисква по-малко концентриран разтвор, следвайте инструкциите в инструкциите. Изсипете разтвора директно в резервоара за вода (може да бъде отделен или комбиниран с филтърния контейнер). Трябва да подготвите достатъчно разтвор, за да напълните напълно резервоара.

Почистване на кафеваркатаСтъпка 1: Стартирайте цикъла на приготвяне на кафе и го доведете до половинатаСтартирайте цикъла на приготвяне на кафе и го доведете до половината. Натиснете бутона за приготвяне, когато кафемашината е пълна с оцетен разтвор. Наблюдавайте работата на уреда, за да избегнете пълно завършване на цикъла на готвене. Изключете кафемашината около средата на процеса.Ако вашата кафемашина има режим на почистване, пуснете го, вместо да използвате режим на приготвяне. Автоматичният цикъл на почистване обикновено започва и спира сам, така че вътрешните части на уреда да могат да се накиснат в почистващия разтвор.Стъпка 2: Оставете кафеварката да престои един часОставете кафеварката да престои един час. Това ще позволи на оцетния разтвор да разтвори котления камък и да премахне натрупаната мръсотия. Ако нямате час, можете да изчакате само 30 минути.Стъпка 3: Прекратете цикъла на варенеПрекратете цикъла на варене. След час включете отново кафеварката. Оставете останалия почистващ разтвор да премине напълно през уреда по време на процеса на готвене. В резервоара за варене може да намерите кафяви и бели трохи в разтвора. Това е нормално и показва, че почистващият разтвор върши работата си успешно.

Изплакване на кафеваркатаСтъпка 1: Източете оцетния разтвор от каната за кафе.Изцедете оцетния разтвор от каната за кафе. Когато кафемашината приключи своя цикъл на варене, изпразнете използвания разтвор на оцет в мивката. На този етап няма за какво да се притеснявате, ако все още има остатъци от разтвор в устройството.Стъпка 2: Изплакнете резервоара обилно...Изплакнете добре резервоара за вода и филтърния контейнер на кафемашината. Използвайте топла сапунена вода, за да почистите филтърния контейнер на кафемашината и резервоара за вода (ако е отделен). Можете да изтъркате контейнера с гъба или просто да изплакнете със сапунена вода. Когато приключите с изплакването на контейнера, източете сапунения разтвор и го изплакнете с чиста вода, за да отстраните всякакви следи от пяна.Стъпка 3: Напълнете кафеварката с прясна водаНапълнете кафемашината с прясна вода. След като всичко е изплакнато, напълнете кафеварката с прясна вода. Не смесвайте оцет с прясна вода. Използвайте максималното количество вода, което може да се налее в кафеварката.Стъпка 4: Пуснете цикъла на приготвяне три пъти без кафеПуснете цикъла на варене три пъти без кафе. Натиснете бутона за приготвяне, за да стартирате цикъл на приготвяне само с вода. Оставете цикъла да завърши сам. След това започнете да готвите още два пъти. Водата ще трябва да се източи и напълни отново преди всеки следващ цикъл. Оставете кафемашината да се охлади за 3-5 минути между циклите на варене.

Никога не слагайте тези неща в съдомиялната
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Никога не слагайте тези неща в съдомиялната

Автор Евелин Попадийна

Стъпка 5: Измийте външните повърхности на кафемашината със сапунена водаИзмийте външните повърхности на кафемашината със сапунена вода. Източете уреда от последния цикъл на готвене. Отстранете каната за кафе и филтъра за многократна употреба (ако има такъв) от кафемашината. Избършете всички външни повърхности на самия уред с микрофибърна кърпа, напоена с малко количество течен сапун. След това избършете всичко с чиста кърпа, навлажнена само с вода.Не забравяйте да избършете всички петна от кафе, които може да са се появили върху уреда с течение на времето.Стъпка 6: Избършете външната част на кафеварката с оцетИзбършете външната част на кафеварката с оцет. Ако не искате да избършете кафемашината със сапунена вода, можете да използвате оцет. Първо изсипете трапезен оцет (6%) в спрей бутилка. Не го разреждайте с вода. След това напръскайте оцета върху памучна кърпа. Избършете външната част на кафемашината с кърпа. Използвайте допълнително оцет, ако е необходимо. След това избършете устройството с кърпа, навлажнена с чиста вода.Можете да използвате памучни тампони за почистване на труднодостъпни места.Стъпка 7: Измийте каната за кафе и филтъра за кафе за многократна употребаИзмийте каната за кафе и филтъра за кафе за многократна употреба. Можете да миете филтърната каничка на ръка или в съдомиялна машина. За да направите това на ръка, капнете малко течен препарат за съдове върху кухненска гъба или парцал. Избършете каната и филтрирайте напълно. След това ги изплакнете с вода. Ако решите да използвате съдомиялна машина, изберете нежния цикъл за почистване на каната и филтъра.Използвайте специализиран почистващ препарат за премахване на котлен камък, ако в каната ви за кафе има трудноотстранимо отлагане от варовик. За да направите това, добавете го в контейнера според инструкциите, оставете го за известно време и след това изплакнете каната.Стъпка 8: Сглобете напълно кафеваркатаСглобете напълно кафемашината. Уверете се, че никъде не са останали следи от мръсотия или котлен камък. Когато приключите с почистването на уреда, поставете обратно каната за кафе и поставете филтъра в кафемашината. Сега можете спокойно да си сварите чаша прясно кафе.