Автор
Евелин Попадийна

Никога не слагайте тези неща в съдомиялната

Не знам за вас, но аз не мога да живея без съдомиялна. Честно да ви кажа, дълго време я отричах и отказвах да я ползвам, но след като се „престраших“ тя стана най-добрата ми приятелка. Има обаче някои неща, които трябва да знаем за съдовете и приборите, които слагаме в миялната машина. Знаете ли, че има неща, които не бива да се слагат в миялната? Не? Е, днес ще разберете кои са:

Преса за чесън и сито
Тези кухненски принадлежности не са лесни за измиване. Да, знам, че ви се иска да не ги търкате на ръка, но… по-добре ги измийте за 2 минути, вместо да си отваряте двойна работа. Частиците чесън са слепени към ситото и няма как съдомиялната да ги премахне. Със ситото нещата са още по-зле – брашното ще стане лепкаво и най-много да съсипете машината.

Кухненски ножове
Май всички знаем колко струват кухненските ножове… А дори не са от злато, нали? Внимавайте с тях и по-добре ги мийте на ръка, тъй като под въздействието на абразивни препарати, ножовете бързо губят остротата си.

„Антични“ съдове
Сигурна съм, че си пазите някоя реликва от баба ви, аз например, имам страхотен порцеланов комплект за чай. Винаги ги мия на ръка, тъй като са толкова стари, че по време на производството им хората не са и предполагали, че може машина да мия съдовете вместо тях, съответно не са пригодени за миялна машина. И все пак, ако решите да рискувате и ги сложите в миялната, може сериозно да ги повредите.

Пластмасови кутии
Или си купувайте пластмасови съдове, които стават за съдомиялна, или просто ги мийте на ръка. От температурата и химикалите на препаратите физичните свойства на пластмасата могат да се променят и да станат много по-вредни.

Дървени лъжици и дъски
Предметите, изработени от естествена дървесина, не са предназначени за продължителен контакт с вода. Дървени лъжици, шпатули, дъски – само на ръка! Ако престоят в миялната ще се повредят по-лесно – спукване, гниене, счупване.

Купи за животни
Ако не искате да застрашите здравето си, то не слагайте купичката за хранене на домашния ви любимец в миялната. Голяма част от купите, предназначени за хранене на домашни любимци, са заразени със салмонела. Бактерията издържа миенето в съдомиялна машина с лекота, освен това оцелява в много гореща вода. Дори се разпространява през отделенията и заразява всичко, което е там.

Кухненски прибори с незалепващо покритие
Най-горният слой, осигуряващ основните си свойства, не понася грубо въздействие на твърди четки, абразивни препарати и прибори за хранене. Високите температури в съдомиялната машина постепенно унищожават покритието, затова се препоръчва ръчно измиване.

Алуминий и мед
Съдовете, направени от тези два метала бе могат да издържат целия цикъл на измиване в съдомиялна машина. Полираните повърхности губят блясъка си. По чиниите остават драскотини и петна, които след това е много трудно да бъдат отстранени.

Две прости съставки, с които домът ви ще заблести
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Две прости съставки, с които домът ви ще заблести

Автор Евелин Попадийна