Автор
Веселина Петрова

Добра ли е диетата GOLO и мнението на специалистите за нея

Целта на всеки човек, който реши да се подложи на диета, е да отслабне и да изглежда добре. Правилно избраният хранителен режим обаче носи и доста ползи за здравето. "Отслабни, изглеждай страхотно, обичай живота" – това е мотото на диетата, създадена през 2009 г. от компанията GOLO.Тя бързо печели популярност, но какво представлява всъщност, пише Fortune.Като цяло диетата GOLO е рестриктивна или иначе казано – нездравословна. В един типичен ден приемате между 1300 и 1800 калории, в зависимост от пола."Това са по-малко калории, отколкото са необходими на един възрастен човек", обяснява диетологът Мади Паскуариело, доктор по медицина, основател на East Coast Health."Когато в уравнението се добавят и физическите упражнения, тогава, разбира се, бързо ще свалите килограми."

Подобно гладуване ще вкара тялото ви в режим на борба или бягство. То ви лишава от калории, необходими за имунитета, храносмилането, здравето на кожата и системите от органи. Дори мозъкът ви няма да получи необходимото за оптимално функциониране.Освен това, за да получите достъп до плана, GOLO изисква да закупите собствена "патентована добавка", на стойност 120 долара за 90-дневен запас. "Те твърдят, че съставките в тази добавка ще контролират апетита, ще намалят стреса и тревожността, ще увеличат енергията, ще подпомогнат здравословния метаболизъм, ще балансират хормоните ви и други", казва диетологът.

Няма обаче нищо доказано. Но има няколко неща в GOLO, с които диетолозите са съгласни.Пълнозърнестите храни, бобовите растения, зеленчуците, плодовете, ядките и морските дарове са добър избор. Освен това се ограничават преработени меса, рафинираните въглехидрати като бял хляб или бял ориз.Специалистите предупреждават, че когато се фокусират върху калориите, макронутриентите и "забранените" храни, хората могат да загубят връзка с тялото си.

"Може да не разпознавате кога имате нужда от храна. Ставате нервни, раздразнителни или уморени, и не осъзнавате, че просто сте гладни."За да научите отново как да се съобразявате с нуждите на тялото си, започнете да се храните три пъти на ден и задължително да закусвате, ако това е нещо, от което сте се отклонили, съветва диетологът."Хората пропускат закуската, а после компенсират през деня. След това се самообвиняват, че са "излезли от контрол". Не позволявайте да минат четири или пет часа, без да се храните."Стремете се към храни, които засищат и не си поставяйте ограничителен списък, пише profit.