Автор
Теодор Муховски

При камъни в бъбреците: Ето каква диета е добре да спазвате

Камъните в бъбреците се появяват поради небалансирано хранене, лоша екология, консумация на вода с лошо качество и липса на хранителни вещества. Към храненето в такива случаи трябва да се подходи много внимателно. Затова мнозина се интересуват каква диета при камъни в бъбреците е най-добра.

Най-напред трябва да се направят анализи, за да се установи химическият състав на образуваните камъни. Въз основа на тези анализи лекарят предписва диетата.

Каква е диетата при камъни в бъбреците: оксалати

При тези камъни се образува оксалова киселина. Затова е задължително да се изключат от менюто продукти, богати на тези вещества.

Разрешени продукти:

- постни видове месо и риба във варен вид;

- зеленчукови супи и яхнии;

- хляб;

- прясно зеле - бяло зеле и карфиол;

- краставици;

- картофено пюре.

Количеството на солта трябва да е минимално. От плодовете не може да се ядат сливи, ягоди, касис и цариградско грозде. Други плодове в разумни количества са разрешени.

От напитките за предпочитане са соковете и обикновената чиста вода.

Диетично меню при камъни в бъбреците: уратни камъни

Причината за образуването на уратни камъни е прекомерното образуване на пикочна киселина.

Затова при храненето трябва да следвате тези съвети:

- От менюто трябва да изключите продукти, в които има много пурини. Този списък включва консервирани храни, месни субпродукти, пушени меса, кисели краставички, пикантни и богати супи.

- Със зеленчуците също трябва да сте внимателни. Киселецът, целината, аспержите, соята и спанакът трябва да бъдат отстранени от диетата.

- Добре е да се консумират млечни продукти, краставици, моркови, тиква, гъби, плодове. Зърнените храни и хлябът също са разрешени.

Диета при камъни в бъбреците: фосфати

Фосфатните камъни се образуват в алкална среда. Затова се набляга на окисляването. Важно условие е и рязкото ограничаване на калция.

Препоръки за хранене:

- Позволени са: месни и рибни продукти, свинска мас, овесени каши (с изключение на елда и овесени ядки), кисели плодове и горски плодове, масло;

- Ограничение: млечни продукти, хлебни изделия, ягоди, кисели плодове;

- Забранено: пикантни, пържени ястия, маринати, богати бульони. Също така от менюто трябва да се премахнат гъбите, бобът, черният дроб, пилешкото месо и изварата.

От напитките да се наблегне на киселите плодови сокове и компоти. Можете да пиете настойка от шипки и квас. Пийте не повече от 1500 мл на ден. От сладкишите - мед. Хората, които са склонни към образуване на камъни, трябва да свикнат с факта, че такава диета трябва да се спазва в продължение на месеци, а по-добре постоянно.

5 дневна диета: изчистете токсините и се радвайте на плосък корем
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

5 дневна диета: изчистете токсините и се радвайте на плосък корем

Автор Евелин Попадийна