Автор
Елена Ангелова

Светлината и сънят: Как трябва да спи бебето

Новородените могат да заспиват при всяка светлина. Педиатрите обаче казват, че за растящия организъм е по-полезно да спи на изключено осветление.

Колкото по-тъмно, толкова по-добре

Изглежда, че почти всички деца се страхуват от тъмното и не искат да си лягат без включена светлина. Но в действителността бебетата спят спокойно в здрач и на загасени лампи. През първите седмици от живота бебето свиква с условията, които родителите му създават за него. Ако детето заспива в тъмна стая още от раждането си, тогава в бъдеще този процес ще бъде естествен за него. Ето защо е добре да поставите бебето си в леглото му на изключено осветление или на тъмно.

Причините са няколко

1. За бебето здравият сън е ключът към неговото правилно развитие. Ключ за физическото и емоционалното му здраве. На тъмно бебетата спят по-добре.
2. Ако вашето бебе заспива на загасени лампи от раждането си, то бързо ще свикне с дневния и нощния режим. То ще бързо ще разбере, че ако в стаята има светлина, значи е време за бодърстване. Родителите трябва да положат много усилия, за да привикнат бебето си към определен дневен режим. Ако то спи на изключено осветление от самото начало, ще си улесните тази задача. Изкуственото осветление през нощта само ще му пречи.
3. В светла стая бебетата спят по-лошо, а това може да доведе до летаргия, раздразнителност и нервни разстройства.
4. Ако бебето често не спи достатъчно, имунната му система започва да страда. Това означава, че бебето ще боледува по-често.
5. По време на сън, при включено осветление, синтезът на важния хормон, мелатонин, намалява в мозъка. Той отговаря за регулирането на телесната температура и кръвното налягане и поддържа тялото в добра форма през целия ден.

Педиатрите НЕ препоръчват бебетата да спят на ярка светлина и защото такъв навик може да доведе до развитие на различни хронични заболявания. Ето защо в детската стая е по-добре да оставите слаби светлини (например нощна лампа) или да ги изключите напълно.

Водещият педиатър Евгений Комаровски смята, че новородените могат да спят при всякакво осветление, въпреки че в тъмнина и здрач те всъщност спят по-добре. Има обаче няколко точки, на които лекарят препоръчва родителите да обърнат специално внимание:

1. Промените в интензитета на светлина в детската стая са неприемливи. Когато бебето вече е заспало, не трябва да включвате или изключвате рязко осветлението. Това ще накара детето да се събуди. А ако не се събуди, натоварването на нервната му система ще бъде прекомерно.
2. Ако бебето отказва да заспи без светлина, можете да я оставите включена. Въпреки това, осветлението в детската стая трябва да е меко, приглушено. Електрическите крушки не трябва да светят в лицето на бебето.
3. Отблясъците от реклами или улични лампи не трябва да проникват до креватчето от улицата. 4. Не включвайте телевизора в стаята, където спи бебето.
Важно! Приглушената светлина и тихите разговори няма да попречат на здравия сън на вашето бебе.

Източник: colicrocodile.ru